08 / 07 / 2024

Primi yetmeyen EYT'liye ucuz borçlanma imkanı

 Primi yetmeyen EYT'liye ucuz borçlanma imkanı

Askerlik süresi, doğum borçlanması, yurtdışı borçlanması yapacaklara önemli uyarı. Prim gününüz eksik ise elinizi çabuk tutun Aralık ayında belirlenecek yeni Asgari Ücret bütün hesaplarınızı alt üst edebilir.



Borçlanma maliyeti açısından yılbaşına kadar olan süre kritik çünkü borçlanma asgari ücrete endeksi ve asgari ücrete gelecek zam borçlanma miktarlarını ikiye katlayabilir. Yeni asgari ücret birçok ödeme hesabını etkileyecek bunlardan biri de Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödenen primler olacak. Yeni yıldan itibaren en düşük prim tutarı asgari ücret zammı oranında artacak. Yeni tarife prim eksiği bulunan ve bunu toplu ödemeyle kapatmayı planlayanların maliyetini artıracak.

Ne kadar borçlanma yapılması gerekiyor?

Borçlanma hesabı 6.471 lira olan brüt asgari ücretin günlük tutarına göre yapılıyor. Askerlik ve doğum borçlanmasında 1 günlük en düşük prim tutarı günlük brüt asgari ücretin yüzde 32’si yani bugün itibarıyla 69 lira, yurtdışı borçlanmasında ise günlük asgari ücretin yüzde 45’i yani 97 lira olarak uygulanacak. yeni asgari ücretin devreye gireceği yılbaşından önce borçlanma yapanlar avantajlı hale gelecek.

Prim eksiği olup bu yıl bitmeden 18 ay askerlik borçlanması yapanlar 37 bin 272 lira prim ödeyecek ve 540 günlük askerlik sürelerini prim günlerine ekleyebilecek. Borçlanma yeni yılda yapılırsa asgari ücret yüzde 50 olduğu takdirde 17-18 bin lira fazla ödeme yapacak. 

Sigortalı anneler 3 çocuk için 6 yıla kadar doğum borçlanması yaparak toplamda 2160 gün prim kazanabiliyor. Sigortalı kadınlar, Aralık ayına kadar bir çocuk için 720 gün borçlanma yaparak 49 bin 697 lira ödeyecek. Yeni yılda bu tutar asgari ücret zammı kadar artacak.

Yurtdışı borçlanma için Bağkur kapsamında 5400 gün gerekiyor. 5400 gün üzerinden ödenecek minimum tutar da en az 520 bin lira. Asgari ücrete yüzde 50 zam gelse bu tutar 800 bin liraya çıkacak.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön