18 / 05 / 2024

Prof. Dr. Hasan Sözbilir tek tek açıkladı! Sıvılaşma tehlikesi olan yerlere bina yapılmış! 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir tek tek açıkladı! Sıvılaşma tehlikesi olan yerlere bina yapılmış! 

Türkiye’nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde, Kahramanmaraş merkezli 10 kenti etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle büyük yıkım yaşandı. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremleri değerlendirdi. İşte ayrıntılar... 



Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremleri değerlendirdiği açıklamasında "Sıvılaşma, zeminin sarsıntı sırasında taşıma gücünü kaybetmesi olarak tanımlanabilir. Eğer zemin ‘alüvyon’ dediğimiz, henüz suyunu kaybetmemiş, diyajenez sürecini (taşlaşma-taş haline geçme) tamamlamamış ise, yer altı suyu seviyesi 0-10 metre arasındaysa ve kum-silt boyutundaki malzemeden oluşuyorsa o bölgede sıvılaşma tehlikesi var demektir" açıklamasında bulundu ve normal de bu tür zeminlerin imara açılmadan önce jeolojik-jeoteknik etütlerle belirlendiğini dile getirdi. 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sıvılaşma tehlikesi olan zeminlerin üzerine doğrudan bina inşa edilemeyeceğine dikkat çekti. 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir tek tek açıkladı! Sıvılaşma tehlikesi olan yerlere bina yapılmış! 

Sözbilir, sıvılaşma tehlikesi olan zeminlerin üzerine doğrudan bina inşa edilemeyeceğini, bu sebeple öncelikle sıvılaşma tehlikesinin ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti. 

"Kahramanmaraş merkezli her iki depremde de sıvılaşmanın gerçekleşmesi nedeniyle özellikle Antakya ve Gölbaşı gibi yerleşimlerde hem can ve hem de mal kaybı ciddi boyutlara ulaşmıştır. Demek ki sıvılaşma tehlikesi ortadan kaldırılmadan bu binalar projelendirilip, inşa edilmiş" diye konuşan Hasan Sözbilir, depremin bir suçu olmadığını, suçun bu tür yanlış işlerin altına imza atanlarda olduğunu aktardı. 

TOKİ evleri neden yıkılmıyor?

Uzman isim tehlikeye dikkat çekti! Konut satışları için devlete çok önemli çağrı yaptı!

DASK'tan son dakika açıklaması!

Baykar'dan AFAD'la koordineli konut seferberliği! Depremzedeler için 2 bin kişilik konteyner kent yapılıyor!

 


Geri Dön