Prof. Dr. Selva Demiralp: Kriz derinleşecek başka bir yolu yok
Türkiye’nin temerrüt riskini, yani iflas riskini gösteren 5 yıllık CDS yani Kredi Temerrüt Takas Oranı, tam 836 baz puana çıktı. Ali Babacan, CDS'nin 900’e ulaştığını bu işin şakasının olmadığını açıklamıştı. Benzer bir açıklamayı Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp da yaptı.
Türkiye'nin kredi risk puanı CDS, 900 puanı aşarak tarihi bir rekor kırdı. Ekonomi uzmanları literatürde eşi benzeri olmayan denenmemiş yöntemlerle krizin daha da derinleşeceğini bunun krizden çıkmak için yanlış yöntem olduğu konusunda uyardı. Peki bundan sonra ne olacak Prof. Dr. Selva Demiralp açıkladı.
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, CDS primlerindeki artışın sonuçlarının ne olacağını şu sözlerle açıkladı:
Daha önce denenmemiş ve literatürde karşılığı olmayan politikalarla daha fazla zaman kaybetmemeliyiz. İçinde bulunduğumuz krizden çıkmanın başka bir yolu yok artış nedeniyle dış borçlanma maliyetleri artacak, döviz girişi azalacak ve likidite krizi daha da derinleşecek.
Türkiye'nin beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) primleri 900'ü aşarak 2008 sonrası en yüksek seviyeye ulaştı. CDS değeri bir ülkeye borç verildiğinde temerrüt riskine karşı kendini sigortalamak isteyenlerin ödedikleri prim. Arabanın kasko primi gibi düşünebiliriz. Eğer sürücünün riski artarsa ödenecek prim de artar. O nedenle CDS değerinin artması yatırımcılar gözünde temerrüde düşme olasılığının önemli ölçüde yükseldiğini gösteriyor ve ekonomimiz açısından ciddi bir kırılganlığı teyit ediyor.