09 / 05 / 2024

Restorasyonu gündem olmuştu: Kız Kulesinin açılış tarihi belli oldu!

Restorasyonu gündem olmuştu: Kız Kulesinin açılış tarihi belli oldu!

Restorasyonu gündem olan Kız Kulesi'ndeki çalışmalarda sona gelindi, açılış için günler sayılan ve çevre düzenlemesi de yapılan Kız Kulesi'ndeki son durum görüntülendi.



Yapımı milattan önce 410'lu senelere dayanan Kız Kulesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçen yıl uluslararası restorasyon ilkeleri ve oluşturulan bilim kurulu rehberliğinde başlatılan çalışmalar sürüyor.

Verilen detaylara göre, Kız Kulesi restorasyonu danışma kurulunda Prof. Dr. Feridun Çılı, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Mimar Han Tümertekin bulunuyor. Ayrıca söz konusu çalışmalarda İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin uzmanlıklarından da faydalanılıyor.

Restorasyonu gündem olmuştu: Kız Kulesinin açılış tarihi belli oldu!

KIZ KULESİ'NDE ONARIMLAR

Verilen detaylara göre, tarihte Kız Kulesi ilk olarak 1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından tahkim edildi. 1509'da yaşanan "küçük kıyamet" olarak anılan depremde de Kız Kulesi hasar gördü ve onarımı Yavuz Sultan Selim döneminde yapıldı. 1690'da da yaşanan deprem sonrası kulede tamir ve onarım da yapıldı.

Kulede 1721 yılında fener inşa edildi. Fenerde yağ kandilinin rüzgarın etkisiyle birlikte tutuşmasından sonra çıkan yangında ahşap yapı yandı. 1725 yılında şehrin baş mimarı Damat İbrahim Paşa kapsamlı bir onarım gerçekleştirdi.

1774-1776 ila 1779-1803 yıllarında da çeşitli bakım ve restorasyonlardan geçen Kız Kulesi, Osmanlı döneminde en büyük onarımını II. Mahmud 1832-1833 yıllarında yaptı. 

Olası Marmara depremiyle ilgili çarpıcı açıklama: Bir an önce hazırlık yapılmalı! 

Deprem bölgesi için kağıt masura ev tasarlandı! Maliyeti 110 bin TL civarında!

Belediyeden KDV'den muaf arsa fırsatı!


Geri Dön