07 / 07 / 2024

Reuters’tan dolara dair çarpıcı analiz! Deprem sonrası…

Reuters’tan dolara dair çarpıcı analiz! Deprem sonrası…

Reuters dolara dair çarpıcı bir analizini açıkladı. Deprem sonrası 'stabil kur politikası' zorlanıyor! İşte detaylar!



DÖVİZDEKİ DENGEYİ ZORLAŞTIRDI

Reuters'ın analizinde yer alan bilgilere göre, kur korumalı mevduatta yılın en büyük itfalarından birinin depremle aynı zamana denk gelmesiyle de dövizdeki dengeyi zorlaştıran unsurlardan biri haline geldi. Depremle eşzamanlı 12 milyar dolar KKM itfa edilmiş oldu.

YENİ TEDBİRLER GEREKEBİLİR!

Bir bankanın döviz masası yöneticisi şunları söyledi; "TCMB uzun süredir ihracat başta olmak üzere sağladığı yeni döviz gelirlerini piyasaya yönlendirerek bir denge oluşturmaktaydı. Dengede bir yöne kayma olduğunda bu konuya bir düzenleme getirip tekrardan bir denge sağlıyordu. TCMB bu dönemde rezervlerini ilk defa kullanmıyor. Ama rezerv yeterliliği düşük olduğu için bu uzun süre sürdürülemez.

TCMB'nin haftalık rezerv kayıpları bankacıların kamu kontrollü olarak tanımladıkları mevcut politika için şaşırtıcı bir durum değil. Ancak bu politikada döviz talebi, ihracat gibi sürekli döviz geliri sağlayan kanallardan finanse edildiği için de 'sürekli rezerv kaybı' mümkün değildir. TCMB dövizde ekonomi yönetiminin devamlı olarak nitelediği dengeyi sağlamak için sadece rezervlerine başvurmadığı ama piyasayı hep organize ettiği ve en büyük oyuncu olduğundan dolayı yapıyı geçen yıldan beri yürütüyor.

KKM'NİN ŞUBAT İTFALARININ YARISI TAMAMLANDI

Toplam büyüklüğü 80 milyar dolar olan kur korumalı mevduatın, şubat ayındaki 21 milyar dolarlık itfasının yaklaşık 12 milyar doları geçen hafta sonlanırken, bu hafta ve önümüzdeki hafta da itfalar sürecek.

İlk haftada TCMB rezervi 4 milyar dolar azalma olarak 125.6 milyar dolara geriledi. Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu üç bankacı da geçen hafta yaklaşık 3 milyar dolar rezerv düşüşü hesapladı. Deprem sonrası iki haftada döviz piyasasında artan talep ve bu talebin de TCMB haftalık rezerv kayıpları ile telafi edildiği verilerde açık bir şekilde görülüyor.

DIŞ YARDIMLARIN DESTEKLEYİCİ YÖNÜ

JPMorgan depremin bina ve altyapıya verdiği doğrudan hasarın 25 milyar dolar olduğuna vurguladığı raporunda da uluslararası yardımların TL üzerindeki baskıyı telafi edebileceğini dile getirdi. Depremden sonraki ilk haftaya dair açıklanan veriler ve geçen haftaya ilişkin öncü verilerden bankacıların yaptıkları hesaplamalar ilgili dönemde rezerv hareketlerinde belirgin bir dış kaynak girişi yaşanmadı.

5 yıllık kiracıyı ev sahibi çıkarabilir mi? Kira tahliyesi ne demek?

Mirastan kalan hissemi satabilir miyim? Miras kalan evin kardeşlerden birine devredilmesi için ne yapılmalıdır?

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön