28 / 04 / 2024

Reuters’tan kritik Türkiye açıklaması; Faiz yükselecek, enflasyon düşecek

Reuters’tan kritik Türkiye açıklaması; Faiz yükselecek, enflasyon düşecek

Türkiye'deki 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerden sonra ortodoks ekonomi politikalarına dönüleceği beklentisiyle Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizinin yüzde 24'e yükselteceği düşünülürken, buna karşın enflasyon bugünkü yüzde 50 civarından sınırlı bir düşüşle sene sonunda yüzde 46 olması bekl



2021 senesinin son aylarından itibaren indirimlere başlayan TCMB, politika faizini yüzde 19’dan  yüzde 8.5’a kadar düşürmüştü. Bu gevşeme döngüsü ise bir kur krizine sebep olarak enflasyonu yukarı çekti ve TÜFE geçtiğimiz sene yüzde 85 seviyesinde zirveyi gördükten sonra Mart ayında baz etkisi ve TL’deki birikimli kaybın azalmasıyla yüzde 50.5’e geriledi.

ORTODOKS POLİTİKALARA DÖNÜLECEĞİNİ TAHMİN EDİLİYOR!

Karşı çıkanlar olsa da ekonomistler Türkiye’de 1 buçuk senedir uygulanan politikaların seçimden hangi sonuç çıkarsa çıksın biteceğine ve ortodoks politikalara dönüleceğini tahmin ediyor. Bu beklenti mevcut ekonomik düzenin sürdürülebilir olmadığı düşüncesinden ve siyasi gelişmelerden kaynaklanıyor.

TAHMİNLER YUKARI YÖNLÜ

Ankete cevap veren 21 ekonomistin hepsi bu hafta yapılacak para politikası kurulu toplantısında bir haftalık repo faizinin mevcut yüzde 8.5 seviyesinde sabit kalacağı düşünülüyor ama seçim sonrasındaki toplantılarda politika faizi seviyesi tahminleri çoğunlukla yukarı yönlü.

JPMorgan bir araştırma notunda 14 Mayıs seçimleri öncesi son PPK toplantısında değişiklik sinyali vermeyen TCMB’nin faizi yüzde 8.5’ta sabit bırakmasını beklediklerini belirtti ve ekledi:

“TCMB, Mart ayı faiz kararında mevcut para politikası duruşunun deprem sonrasında gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğunu belirterek politika faizinde değişiklik sinyali vermemiştir. TCMB’nin 25 Mayıs’ta yapılması düşünülen PPK toplantısında yüzde 8.5’te beklemede kalacağını düşünüyor.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön