01 / 05 / 2024

Riskli binalar tabut olmadan dönüşmeli!

Riskli binalar tabut olmadan dönüşmeli!

İstanbul’un dönüşmesi gereken deprem tehdidi altındaki ilçelerini yöneten belediye başkanları bütçe ve yetki yetersizliğinden şikayetçi. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Riskli binalar bir önce dönüşüme girmeli. Yoksa bu evler yüzlerce insan için tabuta dönecek” diye konuştu. 



Marmara depreminden beri 21 yıldır büyük depremi bekleyen mega kent İstanbul'da vatandaşların yaşadığı binaları depreme hazırlama çalışmaları ağır şekilde devam ediyor. Kamu binaları, okullar ve hastaneleri güçlendirmek için bir dizi çalışma yapıldı fakat vatandaşların yaşadığı binalar İstanbulluların inisiyatifine bırakıldı. Riskli ilçelerden Silivri ve Maltepe'nin belediye başkanları sahada karşılaştıkları durumu SÖZCÜ'ye açıkladı. 

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, bugüne kadar vatandaşların müracaatlarına bağlı olarak 260 “riskli yapı” dosyası olduğuna dikkat çekerek bunların 226 adedinin yıkıldığını, 34'ü ile ilgili işlemlerin de sürdüğünü belirtti. 

Yılmaz, şöyle konuştu: 

“Belediyeler bütçe yetersizlikleri nedeniyle hayata geçirecekleri plan ve projeleri yapamıyor. Belediyelere daha fazla destek olunmalı. Eski ve riskli olan binalar bir an önce dönüşüme girmeli. Yoksa bu evler tabut olmaya ve acılar yaşatmaya devam edecektir. Günü kurtarayım derken oturdukları evler tabutlukları olacağı gibi onlar yüzünden masum kişilerin canlarına da sebebiyet vereceklerdir. Metrekare hesabı yapmadan, daire fiyatı hesabı yapmadan, insan hayatının daire fiyatı ve arsa fiyatı ile ölçülemeyecek kadar değerli olduğundan hareketle, hep beraber el ele verip kentsel dönüşümü başarmamız gerekiyor.”

İŞTE İLÇE İLÇE HASAR TAHMİNİ

Deprem Risk Yönetimi Başkanlığı İstanbul'un 39 ilçesi için hasar tahmini kitapçığı yayınladı. Kitapçıkta olası bir İstanbul depreminde ortaya çıkacak geçici barınma ihtiyaçlarının ölçüleri dikkat çekti. 

Arnavutköy'de 2 bin, Ataşehir'de 3 bin, Bağcılar'da 10 bin, Bakırköy'de 6 bin, Beyoğlu'nda 4 bin 200, Büyükçekmece'de 9 bin, Çatalca'da 2 bin, Esenler'de 5 bin, Fatih'te 15 bin, Kâğıthane'de 2 bin, Kartal'da 4 bin, Küçükçekmece'de 13 bin, Sancaktepe'de 3 bin, Silivri'de 9 bin, Sultanbeyli'de 45 bin, Tuzla'da 7 bin, Üsküdar'da 4 bin yapıda orta ve üstü hasar meydana gelmesi bekleniyor. Avcılar'da 35 bin, Başakşehir'de 13 bin 500, Beylikdüzü'nde 27 bin, Çekmeköy'de 4 bin, Esenyurt'ta 67 bin, Gaziosmanpaşa'da 14 bin, Kadıköy'de 17 bin, Maltepe'de 20 bin, Pendik'te 28 bin, Ümraniye'de 16 bin, Sarıyer'de 6 bin 600, Sultangazi'de 10 bin, Şile'de 900, Zeytinburnu'nda 31 bin hane için, geçici barınma ihtiyacı olacak.

İstanbul'da ürküten deprem raporu! İşte yaşanacak senaryo!

Volkan Yılmaz'dan kentsel dönüşüm açıklaması!


Geri Dön