08 / 05 / 2024

Rusların konut talebi zirve yaptı!

Rusların konut talebi zirve yaptı!

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş bugünkü yazısında, Ruslara karşı uygulanan sosyal ve ekonomik küresel ambargo neticesinde Rusların uluslararası gayrimenkul yatırımlarında ilk sırada Türkiye’yi tercih ettiklerini kaleme aldı.



Türkiye'de gayrimenkule yatırım yapan Rusya vatandaşlarının tercih sıralamasında, İstanbul'un ardından Antalya ikinci sırada geliyor. Özellikle Ruslar, uzun turizm sezonu nedeniyle Antalya'ya ilgi gösterirken, Ukrayna-Rusya arasındaki savaş ise Antalya'daki gayrimenkul sektörüne hareket getirdi. Şehirde hem kiralar hem de konut fiyatları çok hızlı yükseldi. Daha güvenli olduğu için savaştan kaçarak Türkiye'ye ve çoğunlukla Antalya'ya sığınan Ukraynalıların büyük bölümü de turizm şehrini tercih etti. Rusların ve Ukraynalıların lüks sitelerde yüksek kiralar ile dönemsel olarak konut kiraladıkları görüldü. 

Rusların konut talebi zirve yaptı!

Türkiye’de yabancıların gayrimenkul edinimlerine dayalı oturum izni ve pasaport uygulamalarının Rusların ve Ukraynalıların Türkiye’yi sadece tatil amaçlı değil yatırım ve ticari faaliyetlerini yürütebilecekleri imkanları sunmaktadır.  Rusya’ya karşı oluşturulan küresel ambargolar sonucunda yabancı gayrimenkul yatırımcılarının ilgisini daha fazla Türkiye’ye yönelmesi devam edecektir. Özellikle büyük şehirlerde markalı konut üreten inşaat firmalarının Rusya pazarına yönelik olarak tanıtım faaliyetlerinde artış yaşanmaktadır. Türkiye’nin güney bölgelerinden konut satın alma ve kiralama düşüncesinin yaygın olduğu Rusya vatandaşlarında bundan sonraki süreçte büyük şehirlere doğru ilgi daha da artacaktır. Türkiye'nin her iki ülkeyle de güçlü ekonomik ilişkilerinin olduğu süreçte turizm gelirini yanı sıra gayrimenkul sektöründen de ülkemize döviz girişi sağlanmaktadır.

Diğer taraftan savaşına başlaması ile birlikte dünyada emtia fiyatlarının yükselmesi ile birlikte inşaat maliyetlerinde de yükseliş katlandı. Özellikle inşaat malzemesi girdi fiyatlarının artması ve teminlerinde yaşanan zorluklar nedeniyle konut üretiminde aksamalar yaşanmaya başladı. İthalatta yaşanan sorunlar inşaatın ana girdi maliyetlerinde yeni artışlara yol açtı. Bir taraftan yurtdışından talep artarken diğer taraftan ise artan maliyetler ve neticesinde yükselen konut fiyatları ile birlikte iç pazarda sektör durma noktasına geldiği görüldü. Bu noktada TOKİ tarafından başlatılan sosyal konut kampanyası ile ilk kez ev sahibi olacaklara fırsat sağlandı. 

Konut sektörü nereye gidiyor?

İstanbul’da satılan her 2 yeni konuttan birini yabancılar aldı!

Konut fiyatları yükseliyor, talep azalmıyor!


Geri Dön