28 / 04 / 2024

Sabancı Çimento, dünyanın ilk 10 şirketi arasına girmeyi hedefliyor!

Sabancı Çimento, dünyanın ilk 10 şirketi arasına girmeyi hedefliyor!

Satın alma opsiyonları için 1-1.5 milyar liralık kaynak ayıran Sabancı Çimento, dünyanın ilk 10 şirketi arasına girmeyi hedefledi. Şirket, Akdeniz çanağı ve Ortadoğu'da fırsat aramaya başladı





Satın alma opsiyonları için 1-1.5 milyar liralık kaynak ayıran Sabancı Çimento Grubu, dünyanın 25 firması arasındaki konumunu ilk 10'a çekmeyi hedefliyor. Bölgesel lider olma yolunda adım attıklarını söyleyen Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen, Akdeniz çanağında ve Ortadoğu'da satın almalarla ilgilendiklerini belirterek, "Satın almalarla 'bölgesel bir güç' olup, Türkiye'nin Sabancı'sı olarak bölgesel liderliği yakalamak amacındayız" şeklinde konuştu. "Büyümek için önemli bir finansal gücümüz var ama bugüne kadar yapamamamızın bir takım sebepleri var" diyen Göçmen, coğrafi olarak bazı yerlerde siyasi istikrarsızlık, bazı yerlerde finansal istikrarsızlık gibi engellerle karşılaştıklarını söyledi. 


ÇİMENTO TÜKETİMİ YÜZDE 100 ARTTI 

Türkiye'de kişi başına çimento tüketiminin 2013'te 835 kilograma ulaştığına işaret eden Göçmen, "Tüketim, son 10 yılda ortalama yüzde 7 büyüdü, bunun anlamı 10 yıl olduğu için kişi başı çimento tüketiminde neredeyse yüzde 100 artış oldu" diye konuştu. Türkiye'nin geleneksel olarak çimentoyu ihraç eden bir ülke olduğunu vurgulayan Göçmen, "İç talebin üzerinde oluşan kapasite fazlası, dış pazarlarda ihraç edilmeye devam ediliyor. 2013'te, geçen yıla göre yüzde 6 düşüşle 12 milyon ton çimento ve klinker ihracatı yapıldı" diye konuştu. Göçmen, Euro Bölgesi'ndeki kriz, Türkiye'nin çimento ihracatında önemli pazarı olan Kuzey Afrika ülkelerinin yaşadığı sosyal değişimler ile Irak ve Suriye'deki olayların ise ihracatı olumsuz etkilediğini söyledi. 


ATIK YAKITTAN 1.5 MİLYAR $ KAZANABİLİRİZ

Türkiye 'nin enerji ithalatının cari açığın önemli bir kalemi olduğunu bunun azaltılması için de atık yakıtın kullanılabileceğini söyleyen Göçmen, "Atık yakıt Türkiye'de 1.5 milyar dolarlık bir enerji ithalatını ikame edebilir" dedi. Göçmen, "Çöpler ayrıştırılmadan gömülüyor, buna talibiz. Buna sadece Sabancı şirketleri değil, Türkiye çimento sektörü olarak da talibiz" önerisini paylaştı.



Sabah


Geri Dön