Salim Taşçı: İnşaat sektörü canlanacak!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, konut almak isteyenlere birikimlerinin yüzde 15'i kadar devlet desteği verileceğini açıklayınca dar gelirli vatandaşlar ve inşaat sektörü için yeni bir umut kapısı doğdu.
Konut desteğinin ev almak isteyenler için büyük bir fırsat olduğunu belirten Emlak ve Gayrimenkul Uzmanı Salim Taşçı, konut piyasasının canlanması için sadece bu uygulamanın yeterli olmadığını, tapu harçlarının düşürülmesi gerektiğine dikkati çekti. 3 yıl konut hesabında para biriktirmek gerekiyor İnşaat Sektörü Zirvesi'nde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ilk konutunu alacaklara verilecek devlet desteği için en az 3 yıl konut hesabında para biriktirmek gerekiyor.
Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Müteahhitler Birliği koordinatörlüğünde gerçekleştirilen "İnşaat Sektörü Zirvesi'nde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk konutunu alacak olan vatandaşlara birikimlerinin yüzde 15'i oranında karşılıksız devlet desteği verileceğini açıkladı.
Söz konusu destek kapsamında ilk evini konut kredisi ile satın alacak vatandaşlar bankada 'konut hesabı" açacak ve tasarruflarını bu hesapta muhafaza edecek. Devtet ise vatandaşın açtığı konut hesabına 5 yılın sonunda biriken paranın yüzde 15'i kadar destekte bulunacak. Yani kişi konut hesabında 5 yılın sonunda 100 bin lira biriktirmişse. devlet söz konusu hesaba 15 bin lira yatıracak. Devlet desteğinden faydalanmak isteyen vatandaşın en az 3 yıl konut hesabında para biriktirmiş olması gerekiyor. 3 yıllık tasarrufa yüzde 10.4 yıllık tasarrufa yüzde 12,5 yıllık tasarrufa ise yüzde 15 devlet desteği vertiecek. Öte yandan söz konusu devlet desteği ikinci veya üçüncü evlerini satın almak isteyen vatandaşlara verilmeyecek olup teşvikle alınacak konut fiyatına henüz bir sınırlama getirilmedi.
"Devletin bu girişimi inşaat sektörüne ivme kazandırır"
Konut almak isteyene devlet tarafından yapılacak birikimlennin yüzde 15'i kadar devlet desteği değerlendiren Emlak ve Gayrimenkul Uzmanı Salim Taşçı, bunun alıcı için büyük bir fırsat olduğunu belirtti. Konut sahibi olmak isteyenlerin devlet desteği sayesinde daha kolay ev sahibi olabileceğini vurgulayan Taşçı. bu uygulamanın konuta olan talebi ciddi bir şekilde artırmasını beklediklerini söyledi. Konut alma planlan yapan vatandaşın bu sayede istedikleri eve hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabileceklerini belirten Taşçı, "Devletin bu girişimi lokomotif sektör olan inşaat sektörüne çok büyük bir ivme kazandırır. Buna bir taşla birkaç kuş vurmak denir. Bu teşvik inşaat sektörünü kalkındırmak, vatandaşları tasarrufa teşvik etmek, bankacılık sektörünü hareketlendirmek, ekonomiye paranın akışını sağlamak, bekarları evliliğe teşvik etmek için çıkarılmıştır" dedi.
Bu teşvikte "yeni ev alacaklar" tabirinin muğlakta kaldığının altını çizen Taşçı, bu ifadenin 0 konut mu ya da 2. el ev mi olduğunun belirtilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de satılan konutların yüzde 50'sinin 2. El olduğunu hatırlatan Taşçı, bu teşvikteki amacın orta direk ya da dar gelirli vatandaşlara yardım sübvanse edilmesi olduğunu . büyükşehirlerde 100-125 bin TL avannda 2+1 ev almanın zor olduğunu söyiedi.
"Tapu harçları düşürülmeli"
Bu sistemde inşaat sektörünün ivme kazanacağını hatırlatan Taşçı, teşviğin sektöre ilaç olmayacağını söyledi. Taşçı, 'İnşaat sektörüne ilaç olacak olan olay yüksek orandaki KDV oranlan ve tapu harçlarının düşürülmesidir. Tapu harçları düşürüldüğü takdirde vatandaş almış olduğu konutun değerini doğru bildirir. Çünkü vatandaşlar 100 bin TL'ye ev alıyor. Belediyenin eve biçtiği raiç bedel üzerinden tapuya kaydını yaptırıyor.
Örneğin raiç bedel 50 bin TL ise vatandaş tapuda evini o fiyattan almış gibi gösteriyor. Tapu harçları düşük tutulursa vatandaş almış olduğu mülkün gerçek değerini bildirir ve bu sayede devlet büyük oranda vergi toplar, mali disiplin sağlanır" dedi. Taşçı, vatandaşlann banka kredisi kullanırken sıkıntı çektiğine de değinerek. "Bankalarda kredi verihrken alıcı ve satıcı arasında soyadı benzerliği varsa bu alıcılara kredi verilmiyor. Bu olayında düzeltilmesi gerekir" yorumunda bulundu.
Ticari Hayat