Sanal ofisler için vergi ödenir mi?
Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu, bugünkü köşesinde sanal ofisleri ve belediyelerin sanal ofislerin ödediği vergilerle ilgili takibini kaleme aldı. İşte Abdullah Tolu'nun 'Belediyeler sanal ofis kiracılarının peşinde' başlıklı yazısı...
Sanal ofislerin çevre temizlik vergisi tartışma yarattı
Birden fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından kullanılan sanal ofislerin çevre temizlik vergisinin ne şekilde ve kimlerden tahsil edileceği konusunda sorunlar yaşanmaya başlandı. Konu ile ilgili bazı uzmanlar sanal ofisi kiraya verenlerin (işletmecilerin) çevre temizlik vergisinin mükellefi olması gerektiğini ileri sürerken, bazıları da bu ofislerde kiracı olanların bu verginin mükellefi olması gerektiğini ifade ediyorlar.
Maliye bu konuda ne diyor?
Maliye, aralarında ortaklık bulunmayan birden fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından kullanılan sanal ofislerin faaliyette bulunduğu binaya ilişkin olarak söz konusu binaya ilişkin kira sözleşmesinin tarafı olan kiracı/kiracıların çevre temizlik vergisinin mükellefi olması ve anılan verginin kiracı/kiracılar tarafından ödenmesi gerektiği görüşünde (GİB. İzmir VDB’nin 27.12.2018 tarihli ve 66813766-175.02[mük44-2017-8]-536621 sayılı özelgesi).
Yani, Maliye’ye göre, her bir sanal ofis kiracısının çevre temizlik vergisi mükellefi olması ve bu vergiyi ödemesi gerekiyor.
Belediyeler sanal ofis kiracılarının peşine düştü
Maliye’nin bu görüşünü dikkate alan belediyeler, kendi yetki alanlarındaki sanal ofislerin ve kiracılarının peşine düştü. Sanal ofis işletmecilerinden, sanal ofis kiracılarının listesini istemeye başladılar. Belediyeler, sanal ofis kiracıların çevre temizlik vergisi mükellefiyetini tesis ettirip ettirmediklerini tespit ederek, mükellefiyet tesis ettirmeyenlere cezalı çevre temizlik vergisi tarhiyatı yaparak tebliğ ediyorlar.
Konu mail, sosyal medya, telefon vb. yollarla bize kadar ulaştığına göre, olay biraz ciddi.