Sanal ofisler için vergi ödenir mi?
Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu, bugünkü köşesinde sanal ofisleri ve belediyelerin sanal ofislerin ödediği vergilerle ilgili takibini kaleme aldı. İşte Abdullah Tolu'nun 'Belediyeler sanal ofis kiracılarının peşinde' başlıklı yazısı...
Maliye konuyu 2464 sayılı Kanuna dayandırıyor
Maliye, görüşünü Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44. maddesine dayandırıyor.
Söz konusu maddeye göre, Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi bulunuyor. Verginin mükellefi ise, her ne sıfatla ve ne şekilde olursa olsun binaları kullananlar olup, mükellefiyet binanın kullanımı ile başlıyor. Yani, çevre temizlik vergisinin mükellefi, her ne sıfatla ve ne şekilde olursa olsun binaları kullananlar olduğundan, binaları kullananların kiracılar olması halinde verginin kiracılar tarafından ödenmesi gerekiyor (30 Seri No.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği).
Peki, Maliye ve belediyeler haklı mı?
Maliye ve belediyelerin haklı olup olmadığına karar verilebilmesi için, sanal ofisi sisteminin işleyişine bakılması lazım.
Sanal ofis sistemi; sık seyahat eden, mobil çalışan, ofis kullanımına sürekli ihtiyaç duymayan, ofis genel maliyetleriyle uğraşmak istemeyen ancak prestijli bir işyerinde bulunmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerce, profesyonel ofis hizmetleri sunmak amacıyla kurulan firmalardan kiralanan ofislerde gelen postalarını almak, faks, telefon ve sekreterlik hizmeti vermek veya belirli sürelerde toplantı salonlarını kiralamak amacıyla oluşturulmuş bir sistem.
Bu sistemde, ofislerin sanal olarak kiralanması amacıyla kurulan firmalarca, sanal ofisleri kiralayan gerçek ve tüzel kişilere postaları karşılama, telefonların cevaplanması, sekreterlik, toplantı salonu temini, güvenlik ve büroların temizlik hizmetleri ile ilgili hizmetler sağlanıyor. Sanal ofisleri kiracıları, bu hizmetlerin tamamını veya bir kısmını alabiliyorlar.
Burada tam anlamıyla bir ofis binası kiralaması ve kullanılması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Olay tamamen, sanal ofis işleten firmanın çeşitli adlarla verdiği hizmetlerle ilgili. Yani Kanunda tanımlanan şekilde bir kiralama veya bina - ofis kullanımı söz konusu değil.
Sanal ofis kiralama sistemi ve işleyişine bu açıdan bakıldığında, sanal ofis kiracılarının çevre temizlik vergisi mükellefiyeti konusunda Maliye ve belediyeler haksız! Bu görüşe biz de aynen katılıyoruz.
Sanal ofiste bir koyundan 2 post çıkarılmak isteniyor
Evet, 1 koyundan 2 post çıkar mı?
Atalarımıza göre ÇIKMAZ, Maliye ve belediyelere göre ÇIKAR
Rahmetli Hocam Prof. Dr. Şükrü KIZILOT yazılarında “Atalarımız, “Bir koyundan iki post çıkmaz” derken, herhalde Maliyecileri/Belediyeleri unutmuşlar.” şeklinde bir tabir kullanırdı.
Gerçekten de bu tabir, günümüzde karşılaştığımız bu konu gibi birçok olayla örtüşüyor.
Sanal ofis sisteminde, 1 koyundan 2 post çıkmaz.
Sanal ofis kiracılarının, normal bir işyeri kiracısı olarak görülmesi ve çevre temizlik vergisi mükellefi olarak kabul edilmesi bize göre doğru değil. Sunulan hizmetlerden işleyiş sistemine kadar her şey farklı. Sanal ofis kiracılarının benzetme veya kıyas yoluyla çevre temizlik vergisi mükellefi olarak kabul edilmeleri de mümkün değil. Aksine bir düşünce, sanal ofis sistemine oldukça zarar verir.
Bize göre, sanal ofislerde çevre temizlik vergisinin mükellefi, sanal ofisi kiraya veren firmalardır. Vergi mükellefiyetinin de bunlar adına açılması ve verginin de yine bunlardan tahsil edilmesi gerekir.
Ticari gayrimenkullere 2022 ayarı! Ofisler değişiyor!