10 / 05 / 2024

Seçim öncesi piyasalarda süreç nasıl işliyor?

Seçim öncesi piyasalarda süreç nasıl işliyor?

Türkiye 14 Mayıs'ta sandığa gidecek. Seçim öncesi piyasaların nasıl ilerlediği merak ediliyor. Peki, Seçim öncesi piyasalarda süreç nasıl ilerliyor? İşte detaylar...



Dünya Gazetesi'nde yer alan detaylara göre, Hazine, mayıs ayı ihalelerini bugün düzenleyeceği 2 ihale ile tamamlanacak. Seçim öncesi tamamlanacak mayıs programı sonrası 12 Haziran tarihine kadar Hazine'nin iç piyasada düzenleyeceği bir ihale yer almıyor.

Mayısta toplam 103.1 milyar Türk Lirası iç borç servisine karşılık toplam 50 milyar Türk Liralık iç borçlanma hedefleniyor. 

9 Mayıs'ta düzenlenecek 5 sene vadeli sabit kuponlu ve 10 sene vadeli TÜFE'ye endeksli tahvillerin yeniden ihraçları öncesi Hazine yaklaşık bu ay yaklaşık 30 milyar Türk Lirası borçlandı.

Seçim öncesi piyasalarda süreç nasıl işliyor?

DOLARDA YÜKSELİŞ DEVAM ETTİ!

ABD Hazine tahvil getirileri, bankacılık sektöründe geniş çaplı bir kriz görülmeyeceği beklentisinin kuvvetlenmesiyle beraber yüksek seyrini korumaya devam ederken, bu durum dolara da destek sağladı. Dolar başlıca para birimleri karşısında değer kazandı.

Sterlin İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) bu hafta faizleri arttıracağı beklentileriyle bir senenin zirvesine yaklaştı.

DOLAR/TL GÜNE NASIL BAŞLADI?

Dolar/TL güne 19.5080'den başladı. Söz konusu verilere göre TL dolar karşısında depremden bugüne geçen üç ayda yüzde 3.5 değer kaybı yaşarken yılbaşından bugüne kayıp yüzde 4.04 seviyesinde gerçekleşti.

Hafta başına kadar son sekiz işlem gününün yedisinde düşüş yaşayan Borsa İstanbul senenin başındaki zirveye kıyasla yüzde 22.3 geriledikten sonra dün yükselişe geçti.

BIST 100 endeksi 8 mayısta yüzde 3.66, bankacılık endeksi yüzde 8.37 ulaştı.

Söz konusu politikalarla dolar/TL'nin kamu tarafından seçim öncesinde olması gerektiğinden daha aşağıda fiyatlandığı ve TL'nin değer kaybetmesi gerektiğine dair artan görüşler dövize ilgiyi artıran ana unsur arasında yer alıyor.

Aynı şekilde altın talebi de yüksek seyrederken TCMB 100 ton civarında altın rezervini lokal talebin karşılanması için kullandığı hesaplanıyor.

Kur korumalı mevduat hesaplarına da ilgi dövizde seçim sonrası endişelerle rekor boyutta. Nisan ayının son üç haftasında 17 milyar dolar artan KKM 109 milyar dolara ulaştı.

700 bin kamu işçisinin taban ücreti 15 bin TL ilk 6 ay için zam oranı ise yüzde 45 oldu!

Altın ve dolarınızı sakın bozdurmayın diyen Tunç Şatıroğlu o günü işaret etti! Elinizdekiler kül olacak...

İstanbul Valiliği resmen açıkladı! Deprem bölgesine dönmek isteyen afetzedeler dikkat! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön