15 / 05 / 2024

Seçim sonrası faizler artarsa piyasalarda neler olur? İşte Fitch’ten bankacılık sektör raporu…

Seçim sonrası faizler artarsa piyasalarda neler olur? İşte Fitch’ten bankacılık sektör raporu…

Merkez Bankası uzun süredir enflasyonla mücadele ‘düşük faiz’ politikası uyguluyor ancak piyasalar Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından bu politikalarda bir miktar esneme bekliyor. Seçimleri kim kazanırsa kazansın faizlerin önümüzdeki günlerde artacağı tahmin ediliyor.



HIZLI FAİZ ARTIŞI RİSKLİ OLUR

Seçim sonrası faizler artarsa piyasalarda neler olur? İşte Fitch’ten bankacılık sektör raporu…

Fitch’in raporunda, Türk bankaları için potansiyel faiz artış hızının önemli olduğunun altı çizildi. Fitch, kredi fiyatlamaları üzerindeki kısıtlamaların da esnetilmesi durumunda bankaların kredilerini yeniden fiyatlayabileceği belirtilirken, bunun enflasyonun düşüşü sonucu TÜFE'ye endeksli tahvillerde oluşabilecek düşük getiri etkisini dengeleyebileceği kaydedildi.

Fitch raporunda, kademeli faiz artışının varlık kalitesinde yaratabileceği erozyon açısından bankaların yeteri kadar tamponu olduğunu savundu. Raporda, hızlı bir faiz artışının ise potansiyel bir kredi krizine, resesyonist baskılara ve yüksek işsizliğe yol açarak bankalar açısından ciddi olumsuz etkilere yol açabileceğine işaret edildi.

Fitch’in raporunda, Türk bankacılık sektörünün görünümüne ilişkin de değerlendirmelere yer verildi. Raporda, Türk bankalarının tümünün, kredi profillerine yönelik önemli riskler taşıması nedeniyle ‘B’ kategorisinde yer aldığı ve tamamının negatif görünümde derecelendirildiği ifade edildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön