14 / 05 / 2024

Şeker ve astım hastalığı olanlara erken emeklilik fırsatı doğdu!

Şeker ve astım hastalığı olanlara erken emeklilik fırsatı doğdu!

İşini yapmaya engel sağlık sorunu olanlar vergi indirimi talebinde bulunarak erken emekli olabiliyor. Çalışan işçiler "meslek hastalığı", memurlar da "vazife malulü" olarak bu haktan yararlanıyor.



 

EŞ VE ÇOCUK İÇİN DE İNDİRİM HAKKI VAR

Kendisi, eşi ya da çocuğu yüzde 40 veya daha fazla oranda engelli olanlar, engelli sağlık raporu ile bağlı bulunduğu iş yerinin vergi dairesine başvuru yaparak engelli indirimi hakkı alabiliyor. Vergi dairesinden bu yazının gelmesinden sonra işveren engellilik oranına göre çalışanın bordrosuna gelir vergisi matrahından engelli indirimi tutarını düşürüyor. Engelli indiriminden yararlanan işçilerin kendi engelli olmak şartıyla erken emekli olma hakkı var. İlk sigortalılığı 1 Ekim 2008'den önce başlayan, 15 yıl sigortalılık, 3 bin 600 prim gün şartını yerine getirenler bu fırsattan yararlanabiliyor. Sigortalılık yılı ve prim günü şartına göre ikinci ve üçüncü derece engelliler de bu hakkı kulanıyor.
Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında harp veya vazife malulü olmaları sebebiyle aylık alanlar, 15 Temmuz gazileri, dul ve yetimlerine faizsiz konut kredisi hakkı tanınıyor.

 


Geri Dön