03 / 05 / 2024

Seyhan Belediyesi Doğ-Ka Grup projesine onay verdi mi?

Seyhan Belediyesi Doğ-Ka Grup projesine onay verdi mi?

Seyhan Belediyesi'nin yaklaşık 3 bin metrekarelik 1,2 yoğunluklu bir arsaya 10 bin 924 metrekare inşaat yapılmasına olanak tanıyan mimari projeye nasıl onay verdiği merak konusu...



SABAH Güney'in 21 Temmuz 2015 günü manşetten yayınladığı "Projesi 1-1 yapılan 4+1" başlıklı imar skandalına bir açıklama gönderen Seyhan Belediyesi, Gürsel Paşa Mahallesi'nde Doğ-Ka Grup tarafından yapılan inşaatın proje dışına çıktığının tespit edildiğini ve kendilerinin buna müdahale ederek fazlalıkları yıktığını belirtti. Ancak 2 bin 391 metrekarelik 1,2 yoğunluklu bir parsele, toplam 10 bin 924 metrekare inşaat yapılmasına yol açan projeyi nasıl onayladığını açıklayamadı. İnşaatı yapan Doğ-Ka firmasının, haberimizi yalanlayan iddiaları da çürümüş oldu. 


HABERİMİZİ YALANLADI 

Bilindiği gibi, Doğ-Ka Grup Gürsel Paşa Mahallesi 75346 Sokak'ta "Doğa Residence" adını verdiği lüks konutlar inşa etmeye başladı. 14 katlı 56 daireden oluşan lüks konutların projesinin 1+1 olduğu ancak inşaatın 4+1 olarak devam ettiği ortaya çıktı. Bu konu gazetemizde manşetten yayınlanınca Seyhan Belediyesi haberimizi tekzip ederek, yapılan incelemede projeye aykırı olan bölümlerin yıkıldığını iddia etti. Firma da haberimizin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. 


GÖRMEZDEN GELDİ 

Bu gelişmeler üzerine konunun uzmanları, Doğa Residence konutlarını mercek altına aldı. Yapılan incelemede projeyle ilgili çok önemli detaylara ulaşıldı. Mevzuat gereği kat alanının en fazla yüzde 25'inin balkon, merpen, yangın merpeni ve yangın güvenlik holü olarak yapılmasına izin verilirken, belediyenin onayladığı projede bu oranın yüzde 25'ten çok daha fazla olduğu anlaşıldı. Seyhan Belediyesi'nin bu önemli ayrıntıyı görmezden gelerek projeyi onayladığı ortaya çıktı. 


MEVZUATA UYGUN DEĞİL 

Mevzuatlara aykırı olarak çizilen projede çöp ve temizlik odasının emsal dışı alan olarak düşünülerek inşaat alanına eklendiği görüldü. Projeyi onaylayan Seyhan Belediyesi'nin de "Burası emsal dışı alan değil" diye karşı çıkmadığı anlaşıldı. Mevzuat normal ölçülerdeki yangın merpeni ve havalandırma bacasına izin verirken, bu inşaatta her daireye özel devasa yangın merpenlerinin projelendirilmesine de göz yumulduğu belirtildi. Bu durumun büyük rant elde edilmesine olanak sağladığı iddia edildi. 


PROJE NASIL ONAYLANDI?

Konunun uzmanları, asıl yapılması gerekenin, Seyhan Belediyesi'nin böyle bir mimari projeye neden onay verdiğinin sorgulanması gerektiğini bildirdi. Uzmanlar, "Belediye kendisine gelen projeyi inceler ve onaylar. Firma da onaylanan projesi çerçevesinde inşaatını yapar. Belediyenin yetkili birimleri de inşaatı denetler ve projeye uygun olarak yapılmasını sağlar. Buraya kadar her şey normal. Ancak bir firmanın milyonlarca lira rant elde etmesini sağlayacak mevzuatlara aykırı projeyi onaylamaz" dedi. 


Sabah Güney


Geri Dön