28 / 04 / 2024

Sigorta girişi geç bildirilenler için emeklilik yolu: İş kanunu detayları ve erken emeklilik fırsatları!

Sigorta girişi geç bildirilenler için emeklilik yolu: İş kanunu detayları ve erken emeklilik fırsatları!

İş Kanunu'nun şartlarını yerine getiren bireyler, Erken Emeklilik (EYT) hakkını elde ederek emeklilik hedeflerine adım atabilirler. Bu durumun yanı sıra gelir artırıcı yöntemler de bulunmaktadır. Peki, sigorta girişi geç bildirilen kişiler ne gibi adımlar atmalı? EYT kapsamında hak sahibi olabilirle



İş Kanunu'nun maddeleri, sigorta girişi geç bildirilen bireylere erken emeklilik imkanı sunuyor. Bu imkanı kullanarak emeklilik hakkı elde edebilirsiniz. İş Kanunu'ndaki bazı detaylar, emeklilik hayallerinizi gerçekleştirmenize ve gelirinizi artırmanıza yardımcı olabilir. İşte ayrıntılar...

8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışan ancak sigorta girişi yapılmamış kişilere yönelik İş Kanunu'nda yer alan detaylar büyük bir fırsat sunuyor. Emeklilik hakkını elde edemeyen birçok kişi, mahkeme yoluyla çözüm ararken, dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. İş Kanunu'ndaki az bilinen detaylar sayesinde emekli olabilir ve gelirinizi artırabilirsiniz.

Sabah gazetesinin haberine göre, 8 Eylül 1999 tarihinden önceki dönemde çalışmasına rağmen prim ödemeleri yapılmayan kişiler dava açma hakkına sahiptir. İş Kanunu'ndaki bazı detaylar, hem emekliliğe erişim sağlar hem de gelir artışına imkan tanır. Çalışmalarına rağmen işe başlangıcı bildirilmemiş veya gecikmeli bildirilmiş olanlar da dava açabilir.

Örneğin, 1996 yılında işe başlamış olmasına rağmen Kurum'a bildirimi Kasım 1998'de yapılan başlangıç tarihini düzeltme talebinde bulunabilirsiniz. Olumsuz yanıt almanız durumunda hizmet davası açabilirsiniz. Bu süreler belgelerle ispatlandığında zaman aşımı süresi işletilmez.

Bu şekilde sigortasız çalışanlar, hizmet davası açmanın yanı sıra kıdem, ihbar, ücret, fazla mesai ücreti, kullanılmayan izin ücreti gibi işçilik alacakları için iş mahkemesine dava açabilirler. Hizmet tespiti ve alacaklar için ayrı ayrı dava açmanız gerekecektir. Ekim 2018'den itibaren yeni bir uygulama başladığı için işçilik alacakları için dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız gerekmektedir.

Sigorta girişi geç bildirilenler için emeklilik yolu: İş kanunu detayları ve erken emeklilik fırsatları!

SİGORTA GİRİŞİ GEÇ BİLDİRİLENLER NE YAPMALI?

Erken Emeklilik hakkı kazanmış EYT bireylerin sayısı 1.9 milyon kişi olurken, toplam emekli sayısı 15.9 milyon kişiye ulaştı. Sosyal güvenlik sistemi her bir gün için emeklilik imkanı sunar. İş Kanunu'na göre emekliliği öne çekecek ve EYT kapsamına girmenizi sağlayacak bazı soruların yanıtları aşağıdaki gibidir:

1 - Mart 1997'de işe başlamış olmama rağmen sigorta girişim Kasım 1999'dan sonra yapıldı. Çırak olarak çalıştığım iddiasıyla dava açarsam EYT kapsamından yararlanabilir miyim?

Mart 1997'de işe başlayıp adınıza prim yatırılmadıysa iki farklı yöntemle hakkınızı arayabilirsiniz. İlk olarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak sigorta başlangıç tarihinin düzeltilmesini talep edebilirsiniz. Eğer olumsuz bir yanıt alırsanız, hizmet davası açabilirsiniz. Bu durumda çalıştığınız iş yerinde en az bir ya da iki tanık göstermeniz gerekecektir. Ayrıca, sigorta yapıldığı ve primlerin yatırılmadığı denetlemelerde belgelendirilirse, zaman aşımı süresi işlemeyecektir.

2 - Sadece işçilik alacak davası açmadan hizmet tespiti davası açabilir miyim?

Sigortasız çalıştırıldığınız dönemle ilgili olarak sadece işçilik alacaklarına dair dava açabilirsiniz, ancak hizmet tespiti davası açmak zorunda değilsiniz. Yargıtay, hizmet tespiti davası açmadan alacaklar yönünden çözüm aranmasının da mümkün olduğuna dair karara sahiptir. Ancak, daha önce açılmış bir hizmet tespiti davası varsa, sonuç beklenmelidir.

3 - "Günsüz işe giriş" konusunda dava açabilir miyim ve arabulucuya gitme zorunluluğu var mı?

Sigortalının ilk kez işe giriş bildirgesi verildiği halde primlerin yatırılmaması durumunda, sigortalı hizmet belgelerinde gün ve kazanç bilgisi olmadığından bu girişler "günsüz işe giriş" olarak kabul edilir. Bu durumda, hizmet tespiti davası açmadan önce arabulucuya gitme zorunluluğu bulunmaz. Bu tür davalarda sigorta yapılmamış döneme ait bordro veya diğer kayıtlara ulaşmak büyük önem taşır. İş davaları, genellikle üç ila dört ay içinde sonuçlanabilir.

4 - Birden fazla giriş çıkış yaşadığım iş yerinde hizmet tespiti davası ne zaman açılmalı?

Hizmet tespitine konu iş yerindeki hizmet süresi sonunda, beş yıl içinde dava açma hakkınız bulunur

Apartmanda gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir?
DEPREM OLDU! Son dakika deprem mi oldu? Son 1 saatte 4 deprem!
Altın gelecek sene bu kadar olacak! Gram altında 2024 fırtınası geliyor! 8 Ağustos 2023 altın fiyatları!

Geri Dön