02 / 05 / 2024

Apartmanın sigorta ettirilmesi için ne gerekir?

Apartmanın sigorta ettirilmesi için ne gerekir?

Apartmanda sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm bulunması halinde yönetim kurulması zorunlu oluyor. Yönetim apartmana sigorta yaptırılması kararını alabiliyor. Peki, apartmanın sigorta ettirilmesi için ne gerekir?



Apartmanın sigorta ettirilmesi için ne gerekir?

Apartmanda sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm bulunması halinde yönetim kurulması zorunlu oluyor. Yönetime seçilen kimsenin bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor.


Apartman yöneticisinin sorumlulukları arasında ayrıca; Anagayrimenkulün genel yönetim işleriyle korunma, onarım, temizlik gibi bakım işleri ve asansör ve kalorifer, sıcak ve soğuk hava işletmesi ve sigorta için yönetim planında gösterilen zamanda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde, kat maliklerinden avans olarak münasip miktarda paranın toplanması ve bu avansın harcanıp bitmesi halinde, geri kalan işler için tekrar avans toplanması da yer alıyor.


Peki, apartmana sigorta nasıl yapılır? Apartmanın sigorta ettirilmesi için ne gerekir?


Sigorta anlaşması:

Anagayrimenkulün, kat malikleri kurulunca tayin edilecek değer üzerinden sigorta edilmesi kat malikleri kurulunca kararlaştırılabilir. 


Sigorta yapılması halinde kat malikleri, sigorta giderlerine, arsa payları oranında, katılmakla yükümlüdürler. 


Anagayrimenkulün tümünün harap olması halinde alınacak sigorta bedeli, aksine sözleşme olmadıkça, kat maliklerine, arsa payları oranında, paylaştırılır. 


Yalnız bir veya bir kaç bağımsız bölüm veya eklentisi veya ortak yerlerden bir kısmı hasara uğramışsa,alınacak sigorta bedeli hasara uğrayan yerlerin onarımına arsa payları oranında harcanır, Kat malikleri anagayrimenkulün sigortasıyla giderilemeyecek olan zararlarını karşılamak üzere, kendi bağımsız bölümlerini ayrıca kendi ad ve hesaplarına sigorta ettirebilirler; bu halde alınacak sigorta bedeli, anagayrimenkulün sigorta bedelindeki payları da ayrıca saklı kalmak üzere, yalnız kendilerine ait olur. Sigorta hakkındaki emredici hükümler saklıdır.


Üst kattan su sızıyor ne yapmalıyım?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön