22 / 11 / 2024
fuzul

Sigortacılar gözünü kripto paralara dikti!

Sigortacılar gözünü kripto paralara dikti!

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Noyan Doğan bugünkü köşesinde kripto para piyasasındaki son durumu kaleme aldı. 




Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Noyan Doğan bugünkü köşesinde kripto para piyasasındaki son durumu kaleme aldı. 

İşte Noyan Doğan'ın 'Kripto paralar sigortacıların radarında' başlıklı yazısı...

Kripto para piyasalarında meydana gelen dolandırıcılık olayları, konunun sigorta boyutuna dikkatleri çevirdi. Kripto para borsalarını sigortalayan şirket sayısı bir elin parmaklarını aşmıyor. Bu sebeple de kripto paraların yalnızca 150 milyar doları sigortalanmış durumda. Sigortacılar, pazara girmek için yasal düzenlemenin yapılmasını bekliyor. 

Kripto para borsalarında meydana gelen dolandırıcılık olaylarının ardından birçok soru gündeme geldi. Kimileri ‘yok mu bu işin sigortası, dünyada yapılıyormuş bizde niye sigortalanmadı?’ sorusunu soruyor, kimileri ‘siber sigortaların içine girmiyor mu?’ diyor. konuya ilişkin sorulara ve değerlendirmelere bakıldığında, bunların bir kısmı bizdeki dolandırıcılık olaylarından mağdur olanlardan oluşurken; bir kısmı ise dünyadaki kripto paralara yatırım yapıp, endişe duyanlardan meydana geliyor. Aslında sorunun cevabı belli; mevzuatı bulunmayan, hiçbir merkezi otoriteye bağlılığı olmayan bir işin sigortası da yapılmıyor. Yani, bizde, kripto para borsalarına yönelik herhangi bir sigorta uygulaması bulunmuyor ve bahsedildiği gibi siber sigortalar kripto paraları da dahil etmiyor. Dünyada ise durum değişiyor. 

Sigortacılar gözünü kripto paralara dikti!

PARALAR NASIL ÇALINIYOR?

Dünyada kripto paraların toplam değerinin 2 trilyon doları aştığı ve bunun da yalnızca 100-150 milyar dolarının sigortalı olduğu öngörülüyor. Peki, sigortaya talep mi yok? Tam aksine, kripto para borsaları kelimenin tam olarak sigorta firmalarının peşinden koşuyor. Haksız da değiller, çünkü kripto para borsalarında her gün ortalama 5 milyon dolarlık kripto para varlığının çalındığı görülüyor. Hatta, 2020'nin son zamanlarında dünyada büyük bir kripto para borsasından 500 milyon dolar bedelinde kripto para çalındı. 

Kripto para borsası internetten sanal cüzdanlar, şifreler, özel anahtarlar aracılığıyla işlen gördüğünden hacklenmeye de müsait durumda. Hırsızlar ya da hackerler, sanal cüzdanların anahtarlarını ya da şifrelerini kırıyor, kripto paraları dijital olarak kendi anonim hesaplarına geçiriyorlar. Yalnızca bu kadarla da kalmıyor, yasa dışı para kazanmak amacıyla başka şeyler de yapıyorlar. Dünyada artık kripto para hırsızlığı gerçek bir risk olarak belirtiliyor.

SİGORTACILAR YANAŞMIYOR

Tabi sistem bu kadar risk barındırdığından kripto para borsaları ve kripto paraya yatırım yapanlar da sigorta firmalarını kovalıyor. Sigortacılar ise bu konuya şimdilik aşırı temkinli duruyor. Bunun birkaç sebebi bulunuyor. İlki, kripto para borsalarının dünyada yasal mevzuatının ve denetiminin bulunmaması, hükümetler tarafından düzenleme getirilmiş olmaması. İkincisi, istikrarsız bir piyasa olması, fiyatının günden güne dalgalı seyretmesi. Bu durum hem sigorta yapılmasını engelliyor hem de sigorta maliyetini artırıyor. 

Sigortacılar, yolsuzluk ve dolandırıcılık olayları sebebiyle her yıl milyonlarca dolarlık kripto para biriminin kaybedildiğine dikkat çekiyor. Sigortacıların, kripto para borsaları ile ilgili ilginç de bir tespiti de bulunuyor. O da şu; ‘birinin kripto parası çalındığında, o paranın fiilen sahibi olunmadığından, hak sahibi de olunmaz, hak sahibi olunmayan bir şeyin de sigortası olmaz’ ifadeleri kullanılıyor. 

Sigortacılar gözünü kripto paralara dikti!

YENİ DÜZENLEME YOLDA

Şunu da kabullenmek gerekiyor ki, dünyada kripto paraya, hem yatırım için hem de ödeme aracı için ilgi yoğunlaşıyor. Şimdilik isteksiz gibi dursalar da kripto para borsası sigortacıların da radarına girmiş durumda. Hükümetler, kripto para borsaları için yasal düzenlemeyi hayata geçirdiklerinde -ki, yakın zamanda bu alanda ciddi düzenlemeler uygulamaya alınacak- kripto paralar da sigortacılar için cazip bir sektör olacak. Sigortacılar, kimi ülkelerin kripto para borsaları ile ilgili yaptıkları düzenlemelerin içine sorumluluk sigortasını koymak için çalıştıklarını dile getiriyor. 

Türkiye'ede de son zamanlarda yaşanan dolandırıcılıkların ardından kripto para borsaları ile ilgili düzenleme yapılıyor, hatta düzenlemenin sonuna da gelinmiş durumda. Bizdeki düzenlemenin kapsamında sigorta sisteminin olup olmayacağı henüz belli değil. Fakat sigortacılar, yasal düzenleme yapılıp da sistem güvenli hale geldiğinde kripto para borsalarınında sigortalanacağını belirtiyor. 

SİGORTA DOLANDIRICILIĞI DA KAPSIYOR

Dünyada sigorta şirketleri kripto paraları riskli bulduklarından ya sigortalamıyorlar ya da çok yüksek primler istiyorlar. Dünyada kripto para borsalarını sigortalayan sigorta firmalarının sayısı şimdilik bir elin parmaklarından fazla değil. Uygulanan sigorta ise, dijital varlıkların kaybolmasını, hasar görmesini, yok edilmesini, sermaye kaybını ve elektronik hırsızlık dahil tüm dolandırıcılığı dahil ediyor. Fakat sigortada en temel ve büyük sorun yüksek prim istenmesi. Sigortacılar, kripto para tutarının yüzde 5’ine kadar varan tutarlarda yıllık prim istiyor. Son zamanlarda ise sigorta bulmakta zorlanan kripto para borsaları, kendi sigorta fonlarını hayata geçiriyor. Bu kapsamda da kripto para borsasında yapılan her işlemin küçük bir yüzdesi, çalınmaya yönelik bir fona iletiliyor.

Kripto paralar daha çok insanı mağdur edecek!

Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in Tiran'da kaldığı 4 adres belirlendi!

Kripto paralar fırsat mı yoksa tuzak mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön