30 / 06 / 2024

Şili, 200 milyar dolarlık müteahhitlik yatırımı planlıyor!

Şili, 200 milyar dolarlık müteahhitlik yatırımı planlıyor!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk ihracatçısının komşu ve çevre pazarlardaki sıkıntıları aşmak adına yeni pazarlar üzerine çalışma yapmasının fayda sağlayacağını söyledi.



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk ihracatçısının komşu ve çevre pazarlardaki sıkıntıları aşmak adına yeni pazarlar üzerine çalışma yapmasının fayda sağlayacağını söyledi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şili-Peru-Ekvador’a resmi ziyaretleri vesilesiyle düzenlenen Özel Sektör Heyeti'nde yer alan iş adamları Peru'daki temaslarını tamamlayarak Ekvador'a geçti. AA muhabirine Peru ve Ekvator temaslarını değerlendiren Türk işadamları, yeni pazarlar üzerinde çalışmanın Türkiye için faydalı olacağını belirtti. 


TİM Başkanı Büyükekşi, Peru'yla yapılan ticarette Türkiye'nin dış ticaret fazlası verdiğini vurgulayarak, "Peru'da madencilik sektörü çok ileri düzeyde. Karşılıklı işbirliğini artırabilmek açısından madencilikle ilgili birtakım faaliyetleri derinleştirmek adına çalışmalar yapılabilir. Ayrıca müteahhitlerimizin burada iş alabilmesi için çalışmalar yapıp, karşılıklı dış ticareti geliştirebiliriz" dedi. 


Büyükekşi, çelik ürünlerinin Peru'ya yapılan ihracatın yaklaşık yüzde 75'ini oluşturduğuna işaret ederek, bu ülke ile karşılıklı 1 milyar dolar dış ticaret hedefinin gerçekleşmesi gerektiğini belirtti.


Peru'nun ardından temaslarda bulunmak üzere gidilen Ekvador ile de ticaretin istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Büyükekşi, Latin Amerika ülkelerinin Türkiye için yeni pazarlar olduğuna dikkati çekti. Söz konusu ülkelere tekrar ticari heyetler düzenleneceğini aktaran Büyükekşi, "Türk Hava Yollarının özellikle bu bölgelere yönelik uçuşlarıyla ilgili birtakım çalışmaları var. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuya özellikle Şili'de değindi. İnşallah bu ülkeye uçuş başlayınca mesafeler yakınlaşmış olur. Komşu ve çevre pazarlarımızdaki sıkıntıları aşmak adına yeni pazarlar üzerine çalışma yapmak Türkiye adına fayda sağlayacak" ifadelerini kullandı. 


İhracattaki düşüş


Ocak ayı ihracatında yaşanan düşüşe de değinen Büyükekşi, paritenin ve Habur Sınır Kapısı'nın kapalı olmasının, ihracata olumsuz etki ettiğini söyledi. Büyükekşi, "Yaklaşık bir milyar doların üzerinde bir kayıp var. İnşallah bu etkiler şubat, mart ayından itibaren azalacak. Yeni pazarlara yönelik çalışmalarla birlikte bu sene ihracatı nasıl daha yukarı çıkarabiliriz, onun için çalışmalar yapıyoruz. Ben Türkiye'nin özellikle 2016 yılında gerek emtia fiyatları, gerekse pariteden kaynaklı düşüşlerin 2015'e göre biraz daha farklı bir şekilde seyredeceğini düşünüyorum, olumlu yönde... Çünkü bunun bir baz etkisi de olacağını düşünüyoruz. O yüzden ihracat için daha iyi bir yılı bekliyoruz, bunun altını çizmek istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.


Büyükekşi, bazı ülkelerde "Türkiye Ticaret Merkezi" açmayı planladıklarını, bunları da ilerleyen günlerde açtıkça kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getirdi. 


200 milyar dolarlık müteahhitlik yatırımı


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak da ihracat yapmak isteyenler için Şili ve Peru'nun 'önü açık' ülkeler olduğunu belirtti.


Olpak, Şili'nin, müteahhitlik açısından 10 yıl içerisinde çok ciddi bir yatırım planladığını, bu yatırım miktarının ise 200 milyar doların üzerinde olduğunu vurguladı. Şili'de madencilik sektörünün de önemli bir pazar olduğuna dikkati çeken Olpak, bu ülke ile bakır ticareti yapan üyeleri olduğunu aktardı. 


Türk Hava Yollarına ticari ilişkilerin geliştirilmesi adına önemli görevler düştüğünü belirten Olpak, bölgeye yeni seferlerin konulmasıyla iş adamlarının önünün daha da açılacağını söyledi. 


AA




Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şili-Peru-Ekvador'a resmi ziyaretlerine katılan Türk işadamı heyeti gözünü yeni pazarlara dikti. TİM Başkanı Büyükekşi, "Yeni pazarlar Türkiye'ye fayda sağlayacak" derken, MÜSİAD Başkanı Olpak da Şili'nin planladığı 200 milyar $'lık altyapı yatırımına işaret etti.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk ihracatçısının komşu ve çevre pazarlardaki sıkıntıları aşmak adına yeni pazarlar üzerine çalışma yapmasının fayda sağlayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şili-Peru-Ekvador’a resmi ziyaretleri vesilesiyle düzenlenen Özel Sektör Heyeti'nde yer alan işadamları Peru'daki temaslarını tamamlayarak Ekvador'a geçti. Temasları değerlendiren Türk işadamları, yeni pazarlar üzerinde çalışmanın Türkiye için faydalı olacağını belirtti. 


MÜTEAHHİTLERE FIRSAT 


TİM Başkanı Büyükekşi, Peru'yla yapılan ticarette Türkiye'nin dış ticaret fazlası verdiğini vurgulayarak, "Peru'da madencilik sektörü çok ileri düzeyde. Karşılıklı işbirliğini artırabilmek açısından madencilikle ilgili birtakım faaliyetleri derinleştirmek adına çalışmalar yapılabilir. Ayrıca müteahhitlerimizin burada iş alabilmesi için çalışmalar yapıp, karşılıklı dış ticareti geliştirebiliriz" dedi. Büyükekşi, çelik ürünlerinin Peru'ya ihracatın yaklaşık yüzde 75'ini oluşturduğunu belirterek, bu ülkeyle karşılıklı 1 milyar dolar dış ticaret hedefinin gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çekti. 


THY'NİN YENİ UÇUŞLARI 


Peru'nun ardından gidilen Ekvador ile de ticaretin istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Büyükekşi, Latin Amerika ülkelerinin Türkiye için yeni pazarlar olduğuna dikkati çekti. Söz konusu ülkelere tekrar ticari heyetler düzenleneceğini aktaran Büyükekşi, "Türk Hava Yolları'nın özellikle bu bölgelere yönelik uçuşlarıyla ilgili birtakım çalışmaları var. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuya özellikle Şili'de değindi. İnşallah bu ülkeye uçuş başlayınca mesafeler yakınlaşmış olur. Komşu ve çevre pazarlarımızdaki sıkıntıları aşmak adına yeni pazarlar üzerine çalışma yapmak Türkiye adına fayda sağlayacak" ifadelerini kullandı. 


Ticaret merkezleri geliyor


OCAK ihracatında yaşanan düşüşe de değinen Büyükekşi, "Yaklaşık 1 milyar doların üzerinde bir kayıp var. Yeni pazarlara yönelik çalışmalarla birlikte bu sene ihracatı nasıl daha yukarı çıkarabiliriz, onun için çalışmalar yapıyoruz" dedi. TİM Başkanı Büyükekşi, bazı ülkelerde 'Türkiye Ticaret Merkezi' açmayı planladıklarını da söyledi.  


İHRACATTA ÖNÜ AÇIK ÜLKELER 


MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak da ihracat yapmak isteyenler için Şili ve Peru'nun 'önü açık' ülkeler olduğunu belirtti. Olpak, Şili'nin, müteahhitlik açısından 10 yıl içerisinde çok ciddi bir yatırım planladığını, bu yatırım miktarının ise 200 milyar doların üzerinde olduğunu vurguladı. Şili'de madencilik sektörünün de önemli bir pazar olduğuna dikkati çeken Olpak, bu ülke ile bakır ticareti yapan üyeleri olduğunu aktardı. Türk Hava Yolları'na ticari ilişkilerin geliştirilmesi adına önemli görevler düştüğünü belirten Olpak, bölgeye yeni seferlerin konulmasıyla iş adamlarının önünün daha da açılacağını ifade etti. 


Akşam



Haber Günboyu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Şili Ekonomi Bakanı Luis Fclipe Cespedcs, Türk müteahhitlik sektörünün çok geliştiğini belirterek, "Biz bu alanda Türkiye ile işbirliğimizi daha da geliştirebiliısek, Türk firmalar hem Şili'ye yatırım yapabilir, hem de çevre ülkelere açılmak için ülkemizi kullanabilirler" dedi. Cespedes, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Reeep Tayyip Erdoğan'ın Şili ziyaretinden çok memnun kaldıklarını söyledi. Ülkesinde istikrarlı bir ekonomi bulunduğunu, enflasyon hedefini tutturan bağımsız bir merkez bankasına sahip olduklarını anlatan Cespedes, "Biz ihracatçı bir ülkeyiz. Uluslararası ticareti daha da geliştirmek ve daha fazla yabancı yatırımcı çekmek istiyoruz. Bunun için de ülkemizde hukuk ve kurumlar tam olarak işliyor" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin inşaat sektöründe gelişmiş bir ülke olduğunu vurgulayan Cespedes, şöyle konuştu: "Türk müteahhitlik sektörü çok gelişmiş. Biz bu alanda Türkiye ile işbirliğimizi daha da geliştirebilirsek, Türk firmalar hem Şili'ye yatırım yapabilir, hem de çevre ülkelere açılmak için ülkemizi kullanabilirler. Bakın Şili'de eskiden maden ilk yatırım sektörüydü fakat şimdi enerji şu anda ön planda. Güneş enerjisi için özel bir ülkeyiz. Bu alanlarda yatırıma ihtiyaç var. Ayrıca girişimciliğin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de inovasyonun ne kadar önemli olduğunu gördük. Biz de bununla ilgili ekoslstem oluşturmaya çalışıyoruz. Yabancı yatırımcıya kapımız sonuna kadar açık." 



Günboyu


Geri Dön