23 / 11 / 2024
fuzul

Şimşek: Otoyol ve köprülerin ücretlendirilmesi aykırılık değil!

Şimşek: Otoyol ve köprülerin ücretlendirilmesi aykırılık değil!

Maliye Bakanı Şimşek: ''Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan birçok ülkede, otoyollar, köprüler, tüneller ücretlendiriliyor. Dolayısıyla Türkiye'deki uygulama, bu anlamda bir aykırılık ifade etmiyor''...




Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan birçok ülkede, otoyollar, köprüler, tünellerin ücretlendirildiğini belirterek, ''Dolayısıyla Türkiye'deki uygulama, bu anlamda bir aykırılık ifade etmiyor. Dün yapılan ihale sonucunda, otoyolların mülkiyeti kimseye verilmiyor. Sadece özel sektör bunu daha iyi işletir mantığıyla, özel sektöre belirli bir süreliğine işletme hakkı devrediliyor'' dedi. 

     Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın maddeleri üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. 

     Mahalli idarelere 2002'de bütçeden 4 milyar 747 milyon lira ayrılırken, 2013 bütçesinde bu rakamı 33,4 milyar liraya çıkardıklarını bildiren Şimşek, bütçe harcamaları içindeki payın yüzde 4'ten yüzde 8,3'e ulaştığını belirtti. Şimşek, ''Bu savaş bütçesidir'' eleştirilerine işaret ederek, eğitim, sağlık, mahalli idarelere ayrılan bütçe içindeki payın iki katına çıktığını ifade etti. 

     Şimşek, 1990'lı yıllarda iç borç stokunun 770 kat arttığına işaret ederek, AK Parti Hükümetleri döneminde ise iç borç stokunun 1,5 kat arttığını belirtti. Şimşek, kamu açısından Türkiye'nin net iç borcunun bulunmadığını vurgulayarak, ''Türkiye, devlet olarak dışardan, dünyadan alacaklı konumdadır'' dedi. 

     Engellilere yönelik olarak bu dönemde ciddi kaynak aktarımı olduğunu ifade eden Şimşek, bu yardımların rasyonel zemine oturtulması, bazı şartlara bağlanması, istismarın engellenmesinin, rasyonel devlet olmanın gereği olduğunu söyledi. Şimşek, engellilere 2002'de 50 milyon lira harcama yapılırken, 2013 bütçesiyle yaklaşık 7 milyar liraya çıkardıklarını bildirdi. 

     Hiçbir zaman pembe tablo çizmediğini dile getiren Şimşek, ''Ülkenin kazanımları var, bazı yapısal problemleri, eksiklikler, fazlalıklar var. Memurlarımıza daha fazla para verirsek Türkiye çöker demedim. Kaynaklarımızı dikkate almak zorundayız, bütçede personel harcamaları yüzde 30'a dayandı. Yatırımlar için de kaynak gerekiyor. Bunları dengelememiz lazım. AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye'de asgari ücret, 11 AB ülkesinden daha fazlaydı, brüt bazda asgari ücret. O konuda da son yıllarda Türkiye çok mesafe katetti'' diye konuştu. 

     

     ''Gelir, hizmet, yatırım olarak dönüyor''

     

     Şimşek, dünyanın bir çok ülkesinde otoyolların ücretli olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     ''Meksika'da öyledir, kullandım iyi biliyorum. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan bir çok ülkede şu veya bu şekilde otoyollar, köprüler, tüneller ücretlendiriliyor. Dolayısıyla Türkiye'deki uygulama, bu anlamda bir aykırılık ifade etmiyor. Dün yapılan ihale sonucunda, otoyolların mülkiyeti kimseye verilmiyor. Sadece özel sektör bunu daha iyi işletir mantığıyla, özel sektöre belirli bir süreliğine işletme hakkı devrediliyor. Elektrikte, dağıtım ve üretiminde de böyledir. Hiçbir şekilde mülkiyet özel sektöre geçmiyor, belirli süreliğine özel sektörün işletmesi daha verimli, etkili olur diye bu şekilde devrediliyor. Buradan gelen gelirler, milletimize hizmet, yatırım olarak dönüyor.'' 

     Şimşek, terörün finansmanının bir boyutunun, kaçakçılıkla ilişkili olduğunu dile getirerek, kaçakçılıkla mücadelede ellerinden geleni yaptıklarını anlattı. 

     Son 10 yılda kayıt dışıyla mücadele mesafe aldıklarını belirten Şimşek, ''Bir çok vergiyi de indirdik. 4-5 üründe vergiler nispeten yüksek. Fakat KDV'nin yüzde 1 olduğu mallarda kayıtdışılığın yüksek olduğunu söylersem şaşırmayın'' dedi. 


AA


Geri Dön