22 / 12 / 2024

Site yönetim olağan toplantısı nasıl yapılır?

Site yönetim olağan toplantısı nasıl yapılır?

Anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümlerine göre verilen kararlar ile yönetiliyor. Peki, site yönetim olağan toplantısı nasıl yapılır?



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''site yönetimi toplantısı'' konulu soruyu yanıtladı.

 

Binamız 44 daire. Yıllık olağan toplantı yapılacağı zaman binada defter kapı kapı dolaştırılıp hazirun cetveli imzalattırılmış ve buna göre nisap olduğu iddiası ile birinci toplantı yapılmış, kararlar alınmıştır. Bu toplantı geçerli midir? ● A. G.

 

Kat mülkiyetini çok sık yazıyorum, sebebi pek çok kesimi ilgilendiriyor ve de çeşitli ihtilaflara konu olabiliyor. Artık biliyorsunuz ki birinci toplantıda toplantı nisabının sağlanması şart.

 

O da sayı ve arsa yapı çoğunluğu. Bu olmadığı zaman toplantı yapılmaz, toplantı ikinci toplantı gününe kalır ve ikinci toplantıda nisap aranmaz. Toplantı öncesi toplantıya katılanlar belirlenir, isimler alınır ve isimlerinin karşısına imzalar attırılır.

 

Kapı kapı dolaşarak nisap belirlenmez, zira toplantı nisabı toplantı salonunda hazır olanlarla belirlenir.

 

İki şekilde yorumlanır 

Kat malikleri kurulu toplantılarında alınan geçersiz kararlar iki türlü yorumlanabilir. Birincisi iptali mümkün kararlardır ki mahkemece iptal edilmedikçe geçerliliğini korur, mahkemede iptal edildiğinde ise iptalden itibaren geçersizdir.

 

İkincisi yok hükmünde olan kararlardır. Yasal dayanağı olmadan, mevzuata tamamen aykırı alınan kararlar yok hükmündedir. Yani mahkemece iptaline bile karar verilmez, baştan yoktur. Olayı açıklamak için çok aşırı bir örnek vereyim.

 

Kabul edin ki kat maliklerini toplantıya güvenlik görevlisi çağırdı, çağırdığı gün itibarıyla karar defterine bir şeyler yazdı ve imzaladı. Şimdi bu mahkemece iptali gereken bir karar oldu mu?

 

Hayır, böyle bir karar baştan yoktur. İşte sizde hile ile hazırlanmış hazirunu olmayan karar da böyledir. Yani iptali gereken kararlardan bile değildir, baştan yoktur.

 

Baştan yok olan kararlar için dava açma süresi yoktur çünkü baştan itibaren zaten bir karar yoktur ki iptal edilsin ancak mahkemeden yokluğunun tespiti talep edilebilir. Ancak tatbikatta bu hususta akılların biraz karışık olduğunu görmekteyim.

 

 


Geri Dön