27 / 05 / 2024

Sizin eviniz kaç metreküp?

Sizin eviniz kaç metreküp?

Hep metrekareleri konuşuruz. Ama, bir evin yeterince büyük olması onun yeterince ferah olması anlamına gelmez



Hep metrekareleri konuşuruz. Ama, bir evin yeterince büyük olması onun yeterince ferah olması anlamına gelmez. Bu, onun metreküpüyle ilgilidir. Evet, metreküpü yüksek olan evler daha pahalı ama, artık konutta yeni trend bu. Peki, bir evin metreküpü nasıl hesaplanır? İdeal metreküp ölçüsü nedir? Soruların cevapları bu yazıda

Konutta yeni trend metreküp oluyor.
Metrekare bir yana bırakılıyor. Konutların daha ferah, sağlıklı ve gösterişli olması kat yüksekliği fazla olan konutları ön plana çıkarıyor.
Sağlıklı bir yapılaşmanın olmadığı mevcut binaların yüzde 70'inden fazlasının hastalıklı olduğu İstanbul'da konut piyasasında kat yüksekliği fazla olan binalar ve projeler ön plana çıkmaya başlıyor.
Aslına bakılırsa 20. yüzyıla kadar yapılan binalarda tavan yüksekliği 4 metreler civarındaydı. Fakat gelişen ekonomik koşullar, İstanbul'un çok hızlı bir şekilde çok yüksek oranda göç almasına neden oldu. Türkiye'nin ekonomik koşulları da bir taraftan binalarda kaliteyi düşürürken, diğer taraftan da tavan yüksekliklerinin azalmasına neden oldu. Özellikle 1980'den sonraki yapılaşmada neredeyse net yüksekliği 2 metre 60 santimetrenin üzerine çıkılmamasına neden oldu.
Dünyada da aynı trend geçerli. Özellikle sıcak iklimin egemen olduğu güneyde 20. yüzyılın başlarına kadar kat yüksekliği 4 metrelerdeyken, yapılaşmanın artması ile birlikte katların yüksekliği azalmaya başladı.
 
YÜKSEKLİĞİ AZ KONUTLAR NEDEN TERCİH EDİLDİ?
ARSA MALİYETLERİNİN YÜKSEKLİĞİ
İmar planları hazırlanırken kat sayısına göre değil, yüksekliğe göre planlama yapılıyor. Mesela yüksekliğin 30 metre ile sınırlandığı bir projede yapımcının önünde iki seçenek oluyor. Bunlardan ilki brüt yüksekliği 3 metre olan 10 katlı bina yapmak. Brüt 3 metre yükseklik net 2.50-60 santimetreye denk geliyor. Bir diğeri ise brüt 4 metre, net 3 metre 50 santimetre yüksekliğinde 7.5 katlı bina yapmak.... Arsa maliyetlerinin yüksekliği, az katlı yapılaşmanın toplamda daha az satılabilir alana neden olması dolayısıyla cazibesini yitmesine neden oluyor.

DEMİRDE FİRE KAYGISI
İnşaatlarda kullanılan demirler 12 metre uzunluğunda. Her bir demir dörde bölündüğünde sıfır fire ile inşaat tamamlanıyor. Ama brüt 3 metrenin üzerine çıkıldığında ve yükseklik 4 metre olmadığı durumlarda aradaki fark fireye dönüşüyor. Bu da beraberinde demir maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor.

YÜKSEK TAVAN YÜKSEK MALİYET DEMEK
Düşük yükseklik, toplu konutlarda maliyetlerin azalmasını sağlıyor. Net yüksekliğin artması beraberinde hacmi artırıyor. Hacmin artması ise beton, demir, boyadan başlayarak tüm maliyetleri artırıyor. Özellikle ekonomik konut üretmek isteyenler için net yüksekliği az olan binalar daha cazip. Bu arada yaşam başladıktan sonra da dairelered yüksek katlılara göre ısıtma ve soğutma gibi sabit giderler daha az oluyor.

SÜREÇ UZUYOR
Süreci uzatıyor. Yani ortalama 3 metre brüt yükseklikteki bir bina 18 ayda bitirilirken, aynı kat sayısına sahip, brüt yüksekliği 4 metre olan binanın tamamlanması 20 ayı geçiyor.

SATIŞ VE KİRA AVANTAJI
Net yüksekliği az olan binalardaki konutlar, toplamda fiyatı ucuz olduğu için daha kolay satılıyor. Fiyatı ucuz olduğu için kira rakamı da düşük oluyor. Bu da beraberinde kiralama ve satış açısından cazibeyi artırıyor.
 
YÜKSEKLİĞİN ARTMASI HANGİ AVANTAJI SAĞLIYOR?
* Daire boyunun yüksek olması ışığın daha fazla alınması anlamına geliyor. Psikolojik olarak da huzur ve ferahlık sağlıyor.
* Yüksek tavan, evin metrekaresinin daha geniş algılanmasını sağlıyor. 100 metrekare alanlı ev net yüksekliği 3 metre olan bir evde daha geniş algılanırken, net yüksekliği 2 metre 50 santimetre olan bir ev daha küçük algılanabiliyor.
* Özellikle tünel kalıp sisteminde ses yalıtımı için çok önemli. Tünel kalıp sisteminde katlar arasında ses izolasyonu sağlanması için net yüksekliğin 2 metre 93 santimetrenin üzerinde olması gerekiyor. Aksi takdirde katlar arasında ses geçişi engellenemiyor.

EVİNİZİN METREKÜPÜ NASIL HEPASLANIR?
Yapmanız gereken iş çok basit. Evinizin alanını yüksekliği ile çarptığınızda evinizin hacmini bulmuş olursunuz. Bir örnek verecek olursak 100 metrekare alanlı evin kat yüksekliği 2 metre 50 santimetre ise bu evin hacmi 250 metreküptür. 3 metre ise 300 metreküptür.
 
Tebernüş Kireçci ne diyor?
1) Bu iş bütçenize bakar. Ekonomik durumunuz el veriyorsa kesinlikle kat yüksekliği fazla olan binalarda yaşayın. Kat yüksekliğinin fazla olması ufkunuzu açar. Daha iyi düşünmenizi sağlar.
2) Yapımı devam eden projeler tamamlandığında bu trend çok tutacak. Geleceğin en önemli trendlerinden biri olacak.
3) Metreküpü fazla olan evlerin fiyatı ve yaşam maliyetleri yüksek. Bunu kabul ediyorum. Ama hayatta her şey para demek değil. İyi yaşarsanız, iyi para kazanma şansınız daha fazla olabilir. Metreküpü fazla olan evler iyi yaşamanızı ve yaşamdan daha fazla tat almanızı sağlar.
4) İstanbul için orta ve alt gelir grubunun kat yüksekliği fazla olan binalarda yaşaması hayal. Metrekare ve metreküp bazında fiyatlara baktığımızda ortanın üstü ve üst gelir grubu bu evlerde yaşayabilir. Ama unutmayın bir zamanlar bu ülkede orta sınıfın kapalı otoparklı evlerde yaşaması da hayaldi.
5) SİT ve Boğaz bölgesi hariç, geriye kalan gelişme akslarında havacılığı tehdit etmediği sürece belediyeler kat yüksekliği fazla olan binaların yapımını teşvik etmeli. Bu iznin kötüye kullanılması durumuna sınırlama getirmeli.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön