14 / 05 / 2024

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! 10 ilde OHAL ilan edildi!

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! 10 ilde OHAL ilan edildi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş’ta peş peşe yaşanan iki ayrı deprem felaketinin ardından 10 ilde OHAL ilan edildiğini duyurdu. Peki bu karar ne anlama geliyor?



“ŞU AN 3 BİN 549 VEFATIMIZ, 22 BİN 168 YARALIMIZ VAR”

Yaşanan deprem felaketinin ardından ölü ve yaralı sayısının maalesef giderek arttığını bildiren Erdoğan, “An itibarıyla 3 bin 549 vefatımız, 22 bin 168 yaralımız var. Ancak en büyük tesellimiz şu ana dek 8 binin üzerinde vatandaşımızın enkaz altından sağ olarak kurtarılmış olması” diye konuştu.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu! 10 ilde OHAL ilan edildi!

3 AY OHAL İLANI

AFAD'ın hesaplarına yapılan bağışlardan bankaların herhangi bir ücret almayacağını bildiren Erdoğan, “Depremin yaşandığı illeri afet bölgesi ilan ediyoruz. Anayasanın 119’uncu maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak olağanüstü hal (OHAL) ilan etme kararı aldık. 3 ay sürecek bu kararla ilgili TBMM süreçlerini en kısa zamanda tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.

3 AY OHAL NE ANLAMA GELİYOR?

Cumhurbaşkanı’nın kararını duyurduğu OHAL ile ilgili düzenleme Anayasa’nın 119’uncu maddesinde yer almakta. Buna göre söz konusu madde, Cumhurbaşkanı’na OHAL süresini 4 ay uzatma yetkisi veriyor. Diğer yandan OHAL dönemlerinde Cumhurbaşkanı, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda Cumhurbaşkanı Kararnamesi çıkarabilecek ve kanun hükmündeki bu kararnameler Resmi Gazete’de yayınlanarak aynı gün TBMM onayına sunulacak.


Geri Dön