20 / 05 / 2024

Son hamle konut fiyatlarına nasıl yansıyacak?

Son hamle konut fiyatlarına nasıl yansıyacak?

Habertürk Yazarı Abdurrahman Yıldırım, yeniden faiz indirimi sürecine girilmesinin, bol ve ucuz para nedeniyle fırlayan konut fiyatlarında beklenen düzeltmenin gelmesine engel olacağını söyledi.



Yıldırım, Haziran ayında konut fiyatlarının yüzde 9, yılın ilk yarısında yüzde 90, son bir yıllık artışın ise yüzde 160.6'yı bulduğuna dikkat çekti. Gayrimenkulün yüksek enflasyon dönemlerinde tercih edilen bir korunma aracı olduğuna işaret eden Yıldırım, konutun tüm finansal araçlardan daha fazla getiri sağladığını, ayrıca vergisinin düşük olması nedeniyle bu anlamda da avantaj sağladığı dile getirdi. Yıldırım, konut yatırımının ayrıca, kira geliri sağladığını ve kayıt dışına çıkmanın da daha kolay olduğuna dikkat çekerek, hisse senedi ile gayrimenkul yatırımının büyük oranda benzerlikler içerdiğini dile getirdi. Yıldırım, bol ve ucuz paranın konut piyasasında rekor fiyat artışlarını beraberinde getirdiğini bu piyasaya yabancılar gelirken, hisse senedi piyasasının halen diplerde olduğunu bunda yabancıların 4 yılda 10 milyar dolarlık satış yaparak hisse senedi piyasasından çıkmasının etkili olduğunu vurguladı.

Yıldırım, Habertürk Gazetesi'nde kaleme aldığı köşe yazısında  "Çünkü yabancıların TL borçlanarak döviz kurunda etkili bir rol üstlenmeleri veya kurla oynamaları istenmiyor. Bu nedenledir ki gayrimenkule gelsinler diye çeşitli teşvikler verilirken, hisse senetleri tarafında finansa erişim zorlukları ortaya çıkarıldı" dedi.

 

İkinci el konut satışları 26 ayın en düşük seviyesinde! Böylesi görülmedi

Avrupa'da yabancıya konut satış oranı Türkiye'nin iki katı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön