16 / 05 / 2024

SPK’nın halka arzlara ilişkin aldığı kararlar ne anlama geliyor? Borsayı nasıl etkileyecek?

SPK’nın halka arzlara ilişkin aldığı kararlar ne anlama geliyor? Borsayı nasıl etkileyecek?

Sermaye Piyasası Kurulu geçen hafta halka arzlara ilişkin bir dizi karar aldı. Peki, bu kararlar ne anlama geliyor? Bireysel yatırımcılar açısından hangi yararları sağlayacak? İşte SPK’nın halka arzlara ilişkin aldığı kararların yatırımcılara etkileri…



EŞİTSİZLİK KALKACAK

SPK’nın halka arzlara ilişkin aldığı kararlar ne anlama geliyor? Borsayı nasıl etkileyecek?

Haberde, SPK’nın yeni kararları ile halka arzlarda yaşanacak değişiklikler ise şöyle sıralandı:

  • Bireysel yatırımcı grubunda yer alan bütün yatırımcılara eşit oranda dağıtım yapılacak.
  • Yatırımcılar içinde bulunduğu gruba ayrılan toplam tutarın dörtte birinden daha fazla talepte bulunamayacak.
  • Talebin yeterli olması durumunda, yurt içi kurumsal yatırımcılar toplam tutarının yüzde 1’den fazla alım yapamayacak. Portföy yönetim şirketleri için ise bu sınır yüzde 3 olarak belirlendi.
  • Özel ve serbest fonlar ile girişim sermayesi yatırım fonlarının talepleri, kurumsal yatırımcılar içerisinde değerlendirilmeyecek.
  • Halka arzlarda içsel bilgiye ulaşabilecek kişiler listesinde yer alan kişiler, eşleri ve birinci dereceden akrabaları, yurt içi bireysel yatırımcı grubu dışında kalan diğer hiçbir tahsisat grubundan talepte bulunamayacak.
  • Talebin yetersiz olduğu grupta yer alan paylar öncelikle yurt içi bireysel yatırımcı grubuna aktarılacak.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön