19 / 11 / 2024

Su havzası koruma bandı!

Su havzası koruma bandı!

Su havzası koruma bandı ne anlama geliyor? Su havzası koruma bandının tanımlaması ve Su havzası koruma bandı ile ilgili yönetmelik hükümlerini görmek için haberimize giriş yapabilirsiniz...




Su havzası koruma bandı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi  İzmir  Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan İzsu Su Havzaları Koruma Yönetmeliğine göre, su havzaları koruma bandı nedir, sorusunun yanıtı şu şekilde açıklanıyor.


Yönetmeliğe göre, su havzası koruma bandı; ezervuara su taşıyan ve su toplama havzalarına ait Ek’li listelerde yeralan derelerin her iki tarafında bu Yönetmelikle belirlenen koruma bandı olarak açıklanıyor. Söz konusu koruma bandı, dere mutlak koruma alanı olarak da ifade ediliyor.


Havza koruma bandı ile ilgili yönetmelik kapsamında yer alan hükümler "Dereler" başlığı altındaşu şekilde sıralanıyor;


MADDE 5: DERELER

1. Su toplama havzası yağış alanlarındaki dereler İZSU’ca koruma altına alınmıştır. İçme ve kullanma suyu rezervuarını besleyen tüm sulara, akar ve kuru derelere hiçbir surette atıksu ve arıtılmış atıksu deşarjı ile atık deşarjı yapılamaz. Su havzalarında dere mutlak koruma bandı uygulanacak dereler belirleninceye kadar, 0-200 m dere mutlak koruma bandı tüm dereler için geçerlidir. Derelerin her iki yanındaki mutlak koruma bantlarında yapı ve tesislere izin verilmez. Bu bantlarda bulunan tüm yapı ve tesislerin uzaklaştırılmaları esastır.


2. Tahtalı Barajı kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında bulunan ve bu Yönetmeliğin eki olan Liste 1’de belirtilen 1/5000 ölçekli paftalara işlenmiş olan derelerin her iki tarafındaki 0 – 100 m’lik koruma bantlarında, havzanın mutlak ve kısa mesafeli koruma alanlarında geçerli olan m. 4.B. mutlak koruma alanı 1, 4, 5, 6, 7, ve 8’inci fıkraları geçerlidir. Bu yönetmeliğin eki olan Liste 1’de verilen derelere ait dere mutlak koruma bantlarındaki mevcut yapı ve tesisler, İZSU Yönetim Kurulu Kararı ile kamulaştırılır ve uzaklaştırılır. Kamulaştırma işlemi tamamlanıncaya kadar mevcut yapı ve tesisler atıksuları için sızdırmasız fosseptik yapmak ve atıksularını İZSU’nun uygun göreceği havza dışındaki bir yere taşımakla yükümlüdür. Mevcut yapı ve tesis kapsamı dışında kalanlar, kaçak yapı olarak değerlendirilir ve İZSU tarafından yıkılarak uzaklaştırılır. 


3. Kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanlarındaki dere mutlak koruma bantlarında bu koruma alanlarının sadece tarıma yönelik hükümleri, seracılık ve yapı niteliği taşıyan tesis olmaması koşuluyla geçerlidir.


4. İZSU Genel Kurulu’nun 10.01.2005 tarih 05/26 sayılı kararı ve 27.01.2005 tarihli gazete ilamı ile yürürlüğe girmiştir. Çamlı Barajı kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında bulunan ve bu Yönetmeliğin eki olan Liste 2’de belirtien 1/5000 ölçekli paftalara işlenmiş olan derelerin her iki tarafındaki 0 – 150 m’lik koruma bantlarında, havzanın mutlak ve kısa mesafeli koruma alanlarında geçerli olan m. 4.B. mutlak koruma bantlarındaki mevcut yapı ve tesisler, İZSU Yönetim Kurulu Kararı ile kamulaştırılır ve uzaklaştırılır. Kamulaştırma işlemi tamamlanıncaya kadar mevcut yapı ve tesisler atıksuları için sızdırmasız fosseptik yapmak ve atıksularını İZSU’nun uygun göreceği havza dışındaki bir yere taşımakla yükümlüdür. Mevcut yapı ve tesis kapsamı dışında kalanlar, kaçak yapı olarak değerlendirilir ve İZSU tarafından yıkılarak uzaklaştırılır.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön