05 / 05 / 2024

Su havzası arsa!

Su havzası arsa!

Su havzası arsaları üzerinde inşaat yapılabiliyor mu? Su havzaları koruma alanlarında yapılaşma nasıl sağlanıyor? Su havzası arsaları ve yapılaşmaları ile ilgili bilgiler bu haberde...



Su havzası arsa!

Su havzaları, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ve sonlandığı yer arasında kalan ve nehre su veren tüm alana deniyor. Arsa ise, imar planı kapsamında yer alan ve yapılaşmanın mümkün olduğu taşınmaz malları ifade ediyor.


Peki su havzası arsa ları üzerinde yapılaşma mümkün mü, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Su havzaları ile ilgili kararları İSKİ, DSİ, ASKİ gibi ilgili kurumlar veriyor. Havza alanlarında, yapılaşma koşulları, su toplanan alana yani baraj, göl, akarsuya yaklaştıkça azalıyor.


Yukarıda belirtilen söz konusu kurumların almış oldukları kararlara göre, su toplama havzasında kalan arsalara, verilen izin ölçüsünde yapılaşma yapılabiliyor. Örneğin İstanbul'un çevresindeki baraj göllerinden itibaren 300 metre alan mutlak koruma alanı olarak belirleniyor. Bu alanlarda hiç bir şekilde yapılaşma yapılamıyor ve ilgili kurum tarafından kamulaştırılması gereken alanlar olarak belirleniyor.


Yapılaşmaya izin verilmeyen mutlak koruma alanlarından sonra kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında belirli alanlara, sınırlı yapılaşma ve fonksiyona izin veriliyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön