18 / 05 / 2024

Su toplama havzası

Su toplama havzası

Su havzası arsaları üzerinde inşaat yapılabiliyor mu? Su havzaları koruma alanlarında yapılaşma nasıl sağlanıyor? Su havzası arsaları ve yapılaşmaları ile ilgili bilgiler bu haberde...

Artvin Yusufeli İnanlı köyü başka bir bölgeye naklediliyor!

Yerleşim yerleri baraj su toplama havzasında kalan Artvin İnanlı köyü halkının başka bir bölgeye nakli ve yerleştirilmesine ilişkin karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kanal Tokat projesi Yeşilırmak Havzası'na prestij katacak!

Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, Yeşilırmak Havzası Devlet Su İşleri (DSİ) Yeşilırmak Havzası Koruma Eylem Planı Toplantısına katıldı. Toplantıda Kanal Tokat projesi de konuşuldu...

Sapanca Gölü havzası için 100 milyonluk yatırım!

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş, "Sapanca Gölü havzasının korunması amacıyla kurum olarak bugüne kadar 100 milyon liranın üzerinde yatırım yaptık ve halen de yapmaya devam ediyoruz." dedi

Bilinçsiz yapılaşma heyelan riskini artırır!

Zonguldak yaşanan heyelan ve sel felaketlerini tetikleyen risk faktörlerini açıklayan BEÜ Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Kurtuluş Sedar Görmüş, doğal su toplama çizgilerinin korunması gerektiğini vurguladı.

Çekmeköy'de 5 mahallenin imar planı iptal edildi!

Mimarlar Odası’nın Çekmeköy Belediyesi’ne açtığı dava sonucunda 5 mahallede 1/1000’lik imar planları iptal edildi. Gerekçe olarak, su toplama alanlarındaki yoğunluk artışından dolayı 1/1000’lik planlar ile 1/5000’lik plan arasındaki uyumsuzluk gösteriliyor.

Hasanbeyli'deki rekreasyon göletinin su toplama havzası tamamlandı'

OSMANİYE İl özel İdaresi tarafından Hasanbeyli İlçesi'nde yapımına başlanan sulama ve rekreasyon göletinin inşaatında gövde ve su toplama havzası tamamlandı.

Ozancan Prefabrik Hamzadere Havzası'ndaki iş hacmini arttırdı!

Beton prefabrik sektöründe fabrika inşaatı, spor salonları, menfez, dere ıslahı, köprü kirişleri, sahil genişletme ve atık su arıtma projelerine yönelik çözüm ürettikleri bilgisini veren Feyzi Erbaş, son dönemde Hamzadere Havzası'ndaki iş hacimlerinin arttığını söyledi.

İzmir Dereuzunyer ve Derebebekler'e yeni yerleşim alanı!

İzmir Ödemiş ilçesi, Dereuzunyer ve Derebebekler mahalleleri halkının, mezkur yerleşim yerlerinin Rahmanlar İçme Suyu Barajı Su Toplama Havzası'nda kalması nedeniyle nakli ve yerleştirilmesi hakkında karar bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

İzmir Efemçukuru altın madeni için acele kamulaştırma kararı iptal edildi!

İzmir’in tek temiz yüzeysel su toplama havzası olan ve kente 20 kilometre uzaklıktaki Efemçukuru köyünde bulunan altın madenine tarlasını satmayan tek köylü Ahmet Karaçam, bir hukuki kazanım daha elde etti.

Sapanca Gölü havzası kontrol altında!

Sapanca Gölü Havzası Özel Hükümleri Belirleme Toplantısı, Sakarya Sapanca’da yapıldı.Toplantıya katılan Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, “Sapanca Gölü, bölgenin en önemli içmesuyu kaynağıdır'' dedi.

Beykoz’daki Mahmud Efendi Külliyesi’ne yıkım kararı!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Beykoz Çavuşbaşı’nda Ömerli Barajı’nın su toplama havzasında yapımı devam eden Mahmud Efendi Külliyesi’nde çalışmaların durdurulmasına ve inşaatın yıkılmasına karar verdi.

Veysel Eroğlu: 13 yerleşimin atık su arıtma tesisi inşaatına başladık!

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "Ergene havzasında, biyokimyasal oksijen ihtiyacı kirliliği açısından 2007-2014 arasında gözle görülür bir iyileşme sağlandı" dedi.

Batı Havzası Kanalizasyon Sistemi törenle hizmete girdi!

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MEŞKİ) tarafından yapımı tamamlanan ve 60 milyon liraya mal olan Batı Havzası Kanalizasyon Sistemi törenle açıldı.

Su toplama havzası Haberi

Su toplama havzası

Su havzası arsa!

Su havzaları, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ve sonlandığı yer arasında kalan ve nehre su veren tüm alana deniyor. Arsa ise, imar planı kapsamında yer alan ve yapılaşmanın mümkün olduğu taşınmaz malları ifade ediyor.


Peki su havzası arsa ları üzerinde yapılaşma mümkün mü, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Su havzaları ile ilgili kararları İSKİ, DSİ, ASKİ gibi ilgili kurumlar veriyor. Havza alanlarında, yapılaşma koşulları, su toplanan alana yani baraj, göl, akarsuya yaklaştıkça azalıyor.


Yukarıda belirtilen söz konusu kurumların almış oldukları kararlara göre, su toplama havzasında kalan arsalara, verilen izin ölçüsünde yapılaşma yapılabiliyor. Örneğin İstanbul'un çevresindeki baraj göllerinden itibaren 300 metre alan mutlak koruma alanı olarak belirleniyor. Bu alanlarda hiç bir şekilde yapılaşma yapılamıyor ve ilgili kurum tarafından kamulaştırılması...