03 / 05 / 2024

Su havzası imar!

Su havzası imar!

Su havzasında imar durumu nasıl belirleniyor? Su havza alanlarında inşai faaliyet göstermek mümkün mü? İşte su havzası imar durumu hususu ile ilgili bilgiler bu haberde...



Su havzası imar!

İmar, belediyelere bağlı olan ve üzerinde gelişim adına planlar uygulanan alanları ifade ediyor. Su havza alanları ise, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ve sonlandığı yer arasında kalan ve nehre su veren tüm alanı ifade ediyor. Peki su havzası imar durumu nasıldır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Bilindiği üzere, inşai faaliyetler yani yapılaşmalar, imar durumunun mümkün kıldığı yerlerde söz konusu oluyor. Su havzalarında ise alan mesafelerine göre bu durum değişkenlik gösteriyor.


Su havzaları mutlak koruma alanlarında hiçbir şekilde yapılaşma sağlanamıyor. İSKİ, DSİ, ASKİ kurumların aldıkları kararlara göre, su toplama havzasında kalan arsalara, verilen izin ölçüsünde yapılaşma yapılabiliyor.


Su havzası imar durumunda bilinmesi gereken bir diğer nokta, havza alanlarında, yapılaşma koşulları, su toplanan alana yani baraj, göl, akarsuya yaklaştıkça azalması oluyor. Bir diğer ifade ile su havza alanından ne kadar çok uzaklaşılırsa, yapılaşmanın mümkünlüğü o kadar artıyor.


Örneğin mutlak koruma alanlarında yapılaşmaya izin verilmezken, bu alandan sonra gelen kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında belirli alanlara, sınırlı yapılaşma ve fonksiyona izin veriliyor.


Su havzası sorgulama ları, İSKİ'nin web sitesinden yapılıyor. Siz de İSKİ'nin resmi web sitesine girerek su havzası sorgu işleminde bulunabilirsiniz.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön