29 / 11 / 2024

Su Kaçakları Projesi ile arızalar yüzde 37 azaldı!

Su Kaçakları Projesi ile arızalar yüzde 37 azaldı!

Su tasarrufu ve yeni su kaynakları yaratma çalışmalarına büyük önem veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Su kayıplarını en aza indirme” hedefinde önemli mesafeler kaydetti. İzmir’de su arızaları yüzde 37 azaldı...





İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin su arıza ve kayıplarını önlemek için yürüttüğü “Su Kaçakları Projesi” kentte önemli su tasarrufu sağlarken arızaları da büyük oranda azalttı. 2014 yılında yaşanan su arızaları, 2009’a göre metropolde yüzde 37 azaldı. Hizmet halkasını 30 ilçeyi kapsayacak şekilde genişleten İZSU, araç filosunu her geçen gün güçlendirerek su arızalarına hızla müdahale ediyor. 


Su tasarrufu ve yeni su kaynakları yaratma çalışmalarına büyük önem veren  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, “Su kayıplarını en aza indirme” hedefinde önemli mesafeler kaydetti. Avrupa Birliği (AB) İstatistik Kurumu (Eurostat) tarafından 2008 yılında “Avrupa’nın en kurak ikinci kenti” olarak belirlenen İzmir, aradan geçen süre içerisinde uygulanan başarılı politika ile su sıkıntısını aştı; kente verilen sudan da önemli oranda tasarruf sağladı. 11 ilçede oluşturduğu 392 izole sayaç bölgesinde su arızalarına ve kayıplarına GPRS’li uzaktan okuma sistemiyle müdahale eden, basınç ayarlamaları yapan ve arızalı şebekeleri sürekli yenileyen İZSU, su üretiminde önemli oranda tasarruf etti.

2014 yılı sonunda arıza oranında metropolde yüzde 37, 21 ilçeyi kapsayan alanda 2009 yılına göre yüzde 25’lik bir düşüş sağlandı.

2009 yılında 11 ilçeyi kapsayan metropol alanda 60 bin 607 adet olan arıza sayısı, 2014 yılında 38 bin 205’e düştü. 5216 Sayılı Yasa ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanına giren 21 ilçede 2009 yılında 94 bin 901 olan su arıza sayısı, 2014 yılında 71 bin 178’e düştü.

Söz konusu günlük arızaların yüzde 95’inin branşman, yüzde 5’inin ise ana boru arızalarından kaynaklandığını tespit eden İZSU yetkilileri, “İçme suyu şebekelerindeki su arızalarını azaltmak için kendi ekiplerimizle branşman hatlarını yeniliyoruz. Su arızalarının giderilmesi, yeni su bağlanması, branşman yenileme ve su kaçaklarının azaltılması çalışmalarını daha süratli yapabilmek için araç filosunu yeniliyoruz. Yeni Foça, Menemen, Kemalpaşa ve Urla ilçeleri ile 144 köyde yaptığımız içme suyu şebeke yenileme çalışmaları ile bu ilçelerdeki su sıkıntısına ve kaçaklara son verdik.

Şimdi de çalışmalarımızı Bütünşehir Yasası ile sınırlarımıza dahil olan 9 ilçeye yoğunlaştırdık. Geçtiğimiz günlerde aldığımız yeni araçlar bu ilçelerimizde hizmete girdi. Suyu korumak ve tasarruflu kullanmak durumundayız. Çünkü İzmir su yönünden fakir bir il. Küresel iklim değişikliği nedeniyle tüm dünyada kuraklık tehlikesi mevcut. Yürüttüğümüz çalışmalarla 2000’li yıllara oranla kente verdiğimiz su miktarı büyük oranda düştü. Bu çalışmaları çok önemsiyoruz” diye konuştu.


Kaçak ve arızalara karşı neler yapıldı?

Uygulanan “Su Kayıpları Projesi” ile kent merkezindeki ilçeleri 1500 – 2000 hanelik izole sayaç bölgelerine ayıran ve bu bölgelerin tüketimlerini, basınç bilgilerini izleyerek kaçaklara müdahale eden İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 2008 yılında verileri SMS aracılığıyla bilgisayardan alabilmek için uzaktan okuma sistemine geçti. Böylelikle hafta bir kez izole sayaç bölgesine gidilerek yapılan okumalar yerine bölge sayaçlarının su tüketimi ile sayacın giriş ve çıkış basınç değerleri, SMS aracılığıyla günlük olarak bilgisayara ulaştırıldı. Uygulanan sistem oldukça başarılı oldu. 2013 yılında sistem yenilenerek GPRS ile uzaktan okuma yapılmaya başlandı. Bu sistem su kayıplarını önemli oranda engelledi.

Kent merkezinde zamanla eskiyen ve kaçaklara neden olan 600 kilometrelik şebeke borusu ve branşman hattı yenilendi. 

İZSU bünyesinde dinleme ekibi sayısı artırıldı. Şebekedeki en ufak sızıntı sesini dijital olarak kaydedip arızanın yerini anında gösteren yeni cihazlar satın alındı. 

Kurulan SCADA sistemi ile isale ve iletim hatlarındaki arızalara kısa sürede müdahale edildi. Bakım ve onarımları sürekli yapıldı. Sorunlu hatlar yenilendi. 

Su sayaçlarının giriş ve çıkış basınç değerlerinin daha hızlı takip edilmesi ve su kayıplarının azaltılması amacıyla GPRS’li izlemeye geçildi. 

İzole sayaç bölgelerinde basınç kontrol vanaları montajı yapılarak içme suyu şebekesinde gerekli olan yerlerde basınç ayarlaması yapıldı. Yüksek basınç nedeniyle şebekelerin arızalanması ve su kayıplarının önüne geçildi. 




İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön