05 / 05 / 2024

Suzan Arar: Yabancıya satışlarla konut fiyatlarının artacağını düşünüyorum!

Suzan Arar: Yabancıya satışlarla konut fiyatlarının artacağını düşünüyorum!

Emlakkulisi.com ev sahipliğinde gerçekleşen 7. Konutta Satış ve Pazarlama Buluşmaları kapsamında konuşan Ofton İnşaat Satış Danışmanı Suzan Arar; yabancıya konut satışlarının konut fiyatlarını nasıl etkileyeceğinden bahsetti...



Ofton İnşaat Satış Danışmanı Suzan Arar'ın konuşması:


Arkadaşlar çok kötümser konuşuyorlar. Satışçılar hep böyle ağlar sürekli. Ama burada duymak istediklerimiz başka şeyler. Yeni projeler nasıl geliştirilecek herkes onu da biliyor. Çok ucuz proje üretmek arsa maliyetlerinden dolayı mümkün değil. Ben kötümser bakmıyorum. Şehir merkezinde belirli yerlerde oturmayı alışkanlık kazanmış çok ciddi popülasyon var. Ataköy bölgesi... Ekonomik aylık gelirinin yüksek olduğu popülasyonların oturduğu yerlerde bence çok güzel projelere ihtiyaç var ve bunlar satıyor. Satmayanlar tam tersi arada kalanlar. Ya çok ucuz kalıyor ya çok kaliteli satıyor.


İstanbul'un konut satışı asla bitmedi. Çok borçlu var diyoruz. Bunlar konut borçluları. Yatırdığı paranın üstüne primini de koyar daha güzel bir yer alıyor.  Ben potansiyelin daha da devam edeceğini görüyorum. Ama satış pazarlamanın eksiklikleri ne olduğu fizibilite yanlışlıkları olduğunu görüyorum. Fizibilitesi güzel olan konutlar satılıyor. Konut finansmanın kredi faiz oranlarının hiçbir ilgisi yok alım satımla.  Konut finansmanında kredi yüksekse döviz yüksekse borsa düşükse o zaman insanlar konut alır. Konut ucuzdur çünkü. Anlattığınızı da anlıyor da. Yıllardır bunları dinleriz. Ben ikinci el de yaptık. Yeni proje çıktı prim yaptı. Bu fiyatlar asla gitmez. Hep ileri gitti fiyatlar hiç geri gitmedi. Ataşehir'de bir proje teslim edilmiş 400 bin dolara uçuk rakam diyenler şu anda o konut 1 milyon 200 bin dolar falan. Ben doyduğunu düşünmüyorum. Yabancıya satışla birlikte konut sektöründe daha da artacağını düşünüyorum. Özellikle merkezi yerlere paralı yabancılar gelip almaya başladı. Bu potansiyel de büyüyecek. Talep artıyor aslında. Kentsel dönüşümle birlikte birçok yer değişiyor. İstanbul gelişiyor. İstanbul'un ekonomik açıdan dünyada 65. sırada. 2023'te 32'ye gelecek. Bu ekonomik büyüklükte metrekare birim fiyatlarımızın 5 kat artması düşünülüyor. Yabancı araştırmacı firmaların yayınları böyle. Ben kötümser değilim herkese bol satışlar diliyorum. 


Tüketiciyi koruyan yasada bizi kapsayan bölümleri okurlarsa yeni projemizde öyle yapıyoruz Elysium Art projemizde. Net ve brüt tanımı geldi 4 tane.  Net alan halı metrekaresi tamamen yürüyebildiğiniz alan kapı eşiği bile katılamaz diyor. Brüt alan dediğimiz inşaat firmalarının eskiden kullandığını net alanı şu anda brüt olarak yazmak zorundayız. İnşaat firmaları daireyi duvardan alıyordu. Duvar oturumlarını da her şeyi de veriyorum diyordu. Bakıyordu ki net brüt arasında yüzde 12 arasında fark var. Bizim netimiz ve mimarın neti arasında yüzde 10-12 fark oluşur. Bu haksızlık tüketiciye karşı yanlışlık oluyor. Genelde etik çalışanlar benim dediğim gibi çalışıyorlardı. Ortak alanları da brüte katın gibiydi. Şimdi öyle değil. Tabii şehir merkezinde yüksek fiyatta satan müteahhit de tabii bir takım şeyleri de göstermesi gerekiyor. Genel toplam brüt net alan olarak neleri katabileceğimizi yazmış arkadaşlar... Biz size 40 metrekare net veriyoruz ama brütü de yüzde 12 fazlasıdır ama toplam size sattığımız alan sizin sadece dairede kullandığınız alan değil depolarınız var bunları da size satıyoruz diye belirtiyoruz.  tüketici bunu anlayacak artık... Nete bağlı aldığı neler var görecek. 


Suzan Arar: Yabancıya satışlarla konut fiyatlarının artacağını düşünüyorum!



Geri Dön