27 / 04 / 2024

Tapu sahipleri dikkat! Emlak vergisinde geriye dönük para iadesi yapılacak

Tapu sahipleri dikkat! Emlak vergisinde geriye dönük para iadesi yapılacak

Emlak vergisi ikinci taksit ödeme dönemi başlarken milyonlarca tapu sahibi de geriye yönelik 5 senelik para iadesi hatırlatması kaydedildi. Listede adı soyadı olanlar 563 Türk Lirası para iadesi alacak. İşte ayrıntılar...



1 Kasım 2023 tarihinden itibaren emlak vergisi 2. taksit ödeme dönemi resmen başlarken bu süreçte emlak vergisi ödeyenlere geriye dönük 5 senelik para iadesi alanacağı hatırlatması yapıldı. Ülkemizde her sene tapusu bulunan vatandaşlar emlak vergisi ödemesi yapmakta olup bu yapılan ödemelerin ilk taksit tutarı mayıs ayı sonuna kadar ikinci taksit ödemesi ise kasım ayı sonuna kadar tamamlanmaktadır. Fakat bazı durumlarda emlak vergisi muafiyeti hakkı verilmekte olup bu kriterlere haiz olmasına rağmen ödemey, gerçekleştiren kişilere ise KDK tarafından açıklanan emsal karar ile para iadesi yapılacağı belirtildi.

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ?

Gelir İdaresi tarafından istenilen muafiyet şartlarını taşımasına rağmen emlak vergisi ödeyen kişilere emlak vergisi para iadesi gerçekleştirmektedir. Emlak vergisinde muafiyet sınırı beş sene olup, geriye dönük beş senelik para iadesi için kişinin ödeme yaptığı belediyeye şahsen başvuru yapması yeterli olacaktır. Bu kapsamda da kişinin sahip olduğu evin tek evi olması ve evin büyüklüğünün ise 200 metrekareyi aşması şartlarını taşıması ve bunun yanı sıra emekli maaşından başka da geliri olmayan emekli, hiçbir geliri olmayan bir ev hanımı, şehit eşi ya da yetim çocuğu, gazi ya da işsiz olması gerekmektedir.

Tapu sahipleri dikkat! Emlak vergisinde geriye dönük para iadesi yapılacak

5 SENELİK PARA İADESİ NEREDEN, NASIL ALINIR?

Belirlenen emsal kararda da görüleceği üzere emlak vergisi muafiyeti olmasına rağmen bu haktan bihaber olan vatandaşlara zaman aşımı sınırı nedeni ile en fazla geriye yönelik 5 senelik para iadesi yapılabilmektedir.

Öte yandan bu verilen haklardan yararlanmak isteyen vatandaşların ödeme yaptıkları belediyeye belirtilen emsal kararı göstererek başvuru yapmaları gerekmektedir.. Emlak vergisi muafiyeti listesi içerisinde yer alan fakat ödeme yapan kişiler geriye dönük en fazla 5 senelik para iadesi alma hakkına sahiptir.

EMLAK VERGİSİ NEDİR?

Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.

Gayrimenkulü olan herkesi ilgilendiriyor! Emlak vergisi ikinci taksit ödeme tarihi resmen belli oldu! Ödemeyen yandı...

Kimler emlak vergisinden muaf? Emekli emlak vergisi muafiyeti şartları neler? İşte 2023 emlak vergisi muafiyeti

Emlak vergisi ödenmeden tapu devri yapılır mı?

 


Geri Dön