10 / 05 / 2024

Tapu Takas e-Devlet Entegrasyonu resmen başladı! Gayrimenkul alım satımında yeni dönem!

Tapu Takas e-Devlet Entegrasyonu resmen başladı! Gayrimenkul alım satımında yeni dönem!

Takasbank Genel Müdürü Avşar Sungurlu, Tapu Takas e-Devlet Entegrasyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...



Tapu Takas Sistemi'nin kamu yararına olduğunun altını çizen Takasbank Genel Müdürü Avşar Sungurlu, "2015'ten beri devrede aslında. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile yapılmış olan protokol çerçevesinde çalışmalar yapıldı, devreye alındı. Ama tabii bunları kimler kullanıyor? Daha çok Takasbank hizmetlerine aşina olanlar kullanıyor" ifadelerini kullandı ve şimdi e-Devlet'teki 62 milyon kullanıcıya da hitap edeceğini aktardı.

Konut alımı-satımı sırasında zaman zaman dolandırıcılık veya başka problemlerin anımsatan Sungurlu, konuyla ilgili açıklamasında "Haberlerde ara ara 'Dolandırıldı', sahtecilik olayları vesaire gibi durumları duyuyoruz. Tabii bu onun önüne geçen bir sistem. Çünkü sistem nasıl çalışıyor? e-Devlet üzerinden satıcı satışını, alıcı alışını giriyor" diye konuştu.

Tapu Takas e-Devlet Entegrasyonu resmen başladı! Gayrimenkul alım satımında yeni dönem!

"Parayı alıcı, satıcıya değil, Takasbank'a gönderiyor. Takasbank'ın Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne online, gerçek zamanlı bir entegrasyonu var. Dolayısıyla Takasbank tescil işleminin gerçekleşip, gerçekleşmediğini görüyor" ifadelerini kullanan Sungurlu, bunun görüldüğü anda da paranın satıcının hesabına aktarıldığını belirtti. 

Burada hem güven hem de kolaylık sunulduğunu belirten Sungurlu, "Mesela işlem bir şekilde gerçekleşmedi, iptal oldu, o durumda alıcının hesabına para otomatikman geri dönüyor. Dolayısıyla böyle bir avantajı da var" açıklamasında bulundu ve sistem için herhangi bir kayıt ile üyeliğin gerekmediğine dikkat çekti. 

Hangi bankada hesap olduğunun da önemi olmadığını söyleyen Sungurlu, "Alıcı, satıcının farklı bankalarda hesapları olabilir. Bunları kullanabiliyorlar" diye konuştu.

Tapu Takas e-Devlet Entegrasyonu resmen başladı! Gayrimenkul alım satımında yeni dönem!

Açıklamasında "Burada işlem bazında 70 liralık bir ücret alıyoruz. Bu sembolik bir ücret, gayrimenkul miktarını düşünürseniz. 2015'te koyulan bir rakam bu" bilgilerini de paylaşan Sungurlu, 7 senedir herhangi bir güncelleme yapılmadığını, burası asıl istediklerinin vatandaşların hem bu sisteme etişimleri olması hem de kolaylıkla ulaşmaları olduğunu aktardı. 

Sungurlu, sistemin şu ana kadar Takasbank'ın hizmetlerine aşina olanlar tarafından kullanıldığına, bu nedenle çok yaygın olmadığına, buna karşın 2022 yılında sistemde 111 adet ve 1,1 milyar Türk Lirası gayrimenkul alım-satım işlemine aracılık edildiğine dikkat çekti. 

Konutta yeni rota boş daireler oldu! Fiyatlar yüzde 15 arttı!

Tapu sahipleri dikkat! O tarihte resmen sona erecek! Yapmayan yandı!

2023’ün zamlı ödemeleri belli oldu! Aile Bakanlığı’ndan ne kadar ödeme yapılacak? Acilen göz atmak gerekiyor!


Geri Dön