22 / 11 / 2024
fuzul

Tarımda bir başarı daha! Tarımsal atıktan yapılan gübre verimi % 42 artırdı

Tarımda bir başarı daha! Tarımsal atıktan yapılan gübre verimi % 42 artırdı

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsünce tarafından yürütülen çalışmada, tavuk gübresi, ayçiçeği ve mısır atıklarından organik madde değeri yüksek kompost elde edildi.




Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü’nde tarımda sıfır atık mottosu üzerine çalışan uzman kişiler, hasat sonrası tarlada kalan mısır ve ayçiçeği atığını toprağa kazandırmak için başlattığı iki senelik çalışmanın sonuna geldi.

Projede; ülkede mısır, ayçiçeği artıkları ve tavuk gübresi birçok işlemden geçirilip gübre formuna getirildi. Silajlık mısır tarlasında kullanılmış olan kompost gübre denemesinde yüksek rekolte değerine çıkıldı.

Enstitüde projenin yürütücüsü olan Uzman Araştırmacı Dr. Osman Mücevher,  organik maddenin canlı yapısında yer aldığını ifade etti.

Türkiye'de tarım arazilerinin büyük çoğunluğunda organik madde değerinin % 2'den az olduğuna dikkat çeken Mücevher, organik madde miktarını artıran uygulamaların teşvik edilmesinin önemine işaret etti.
Mücevher, çalışmayla organik atığın değerlendirilerek toprağa kazandırılmasını amaç haline getirdiklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Organik madde varlığı artması ile toprak kalitesinde iyileşme ve bitki veriminde artış yaşanmaktadır. Kimyasalı yerine organik gübrenin kullanımı ile toprak verimliliğinin artırılmasında, korunmasında ve aynı şekilde sürdürülebilir gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol almaktadır. İki yıl süren çalışmamızda da farklı materyaller ile zenginleştirilmiş tavuk gübresi ve tarımsal artıklardan da elde edilen kompostun, toprak kalitesi ve silajlık mısır bitkisinin gelişimi üzerine etkisinin belirlenmesi amaç haline getirildi. Bunlar ile birlikte akademik çalışma özelliği taşıyan bu proje dahilinde sahadaki denemelerde ise silajlık mısırda verimde ortalama % 42, 54 artışla dekarda 13 ton rekolte elde edildi."
Tarımda bir başarı daha! Tarımsal atıktan yapılan gübre verimi % 42 artırdı


Geri Dön