23 / 12 / 2024

Tarlaya yatırım yapılır mı?

Tarlaya yatırım yapılır mı?

Son dönemde tarlalar da bir yatırım aracı olarak ön plana çıkıyor. Tarlaya yatırım yapanlar ya imar bekleyerek değer artışı sağlıyor ya da tarımsal üretim için kiraya vererek gelir elde ediyor. Peki tarlaya yatırım yapılır mı?




Gayrimenkul sektörü yalnızca konut ve iş yerinden ibaret değil... Konutun ardından arsa da en çok tercih edilen yatırım araçları arasında yer alıyor. Posta gazetesinden Meltem Kara'nın haberine göre, arsa satın almak isteyenler imara dikkat etmeli. Fakat imarı olmayan araziler hatta tarlalar da son yıllarda yatırımcılardan da büyük ilgi görüyor. Tarlalar da önemli ölçüde bir getiri sağlıyor. İsteyen tarlasını belli bir zaman sonra satıyor isteyen de tarımsal üretim yapılabilmesi için kiraya veriyor.

Tarlaya yatırım yapılır mı?

FİYATLAR UCUZLADI

Tapucom Kurucu Ortağı Emre Erşahin, tarla yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenlere değindi. Gayrimenkul satışlarında yaşanan durgunluğun tarla fiyatlarının enflasyon karşısında ucuzlamasına neden olduğunu belirten Erşahin, “Yatırımcılar da değer artışı öngördükleri tarlalara yatırım yapmaya başladı. Ayrıca son yıllarda gıda enflasyonuyla mücadele kapsamında tarıma yönelik teşviklerin artması da tarımsal girişimlere hız kazandırdı. Tüm bu etkenler tarla yatırımlarını artırdı” dedi.

İMARA UYGUN OLURSA

Emre Erşahin’in verdiği bilgiye göre, tarla yatırımı yapılırken dikkat edilmesi gereken konuların başında yatırım yapılacak bölge ve tarlanın tarıma elverişli olup olmadığı geliyor. Tarlalar, iki biçimde değerlendirilebiliyor. Bunlardan birincisi, değer artışı. Tarlanın ileride yeni yerleşim bölgesi olarak belirlenmesi durumunda arsaya dönüşerek imara uygun hale gelmesi, değer artışı sağlıyor.

ÜRETİM YA DA KİRA

İkinci seçenek de tarıma elverişli olması. Tarladan bölgenin tarımsal özelliğine göre ekim yapılarak da para kazanılabilir. Özellikle gıda zincirine yönelik mahsul satışları ciddi getiriler sağlayabiliyor. Tarlanın yol, kuyu, su, elektrik gibi altyapısal özellikleri artırılarak satış değerinin artması da sağlanabiliyor. Ayrıca, bölgedeki arz ve talebe göre tarlalar kiraya da verilebiliyor.

DEĞERLENMESİNİ BEKLEYECEKSENİZ

Eğer imar planına dahil olacağı beklenen tarlaya yatırım yapılıyorsa, tarlanın şehrin büyüdüğü bölgede yer alması, baraj, havaalanı, otoyol, köprü gibi büyük projelerin olduğu alanlara yakın olması ve yola cephesinin bulunmasına dikkat etmek gerekiyor.

TARIMSAL ÜRETİM YAPACAKSANIZ

Yatırım yapılan tarla, tarımsal üretim için kullanılacaksa, tarlanın verimliliği, arazinin şekli, ekilen ürünün özelliğine göre sulu-susuz bölgede yer alması, tarlaya ulaşım, elektrik, kuyu gibi altyapı özelliklerine dikkat etmek gerekiyor.

METREKARESİ 40 LİRA

Tapucom verilerine göre, Türkiye genelinde tarlaların ortalama fiyatı 150 bin TL, ortalama metrekare fiyatı ise 40 TL. Tarlaların en çok satıldığı kentlerin başında Antalya, Afyonkarahisar, Ardahan, Aydın, Çorum ve Bilecik geliyor. En çok talep gören tarlaların ortak özelliklerine bakıldığında ise gelişmekte olan ve yatırım çeken noktalarda yer aldığı görülüyor. İstanbul’da son dönemde hayata geçirilen büyük projelerin de etkisiyle tarla yatırımları hız kazanmaya devam ediyor. Özellikle İstanbul Havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projeler sebebiyle kuzeybatı yönüne doğru gelişmeler devam ediyor ve bu bölgedeki tarlalar değer kazanmayı sürdürüyor.

Arsa yatırımı mı, tarla yatırımı mı?

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun parlattığı 96 bölge!


Geri Dön