23 / 12 / 2024

Taşeron iflas ederse, kiralık iskele de haczediliyor!

Taşeron iflas ederse, kiralık iskele de haczediliyor!

Sermaye yapısı güçsüz taşeron inşaat şirketlerinin kapanması inşaat malzemecilerini de zor durumda bırakıyor. Taşeronların iflasıyla birlikte onlara kiralama yapan kalıp ve iskele sistemleri şirketlerinin mallarına da haciz geliyor.



Sermaye yapısı güçsüz taşeron inşaat şirketlerinin kapanması inşaat malzemecilerini de zor durumda bırakıyor. Projelerde görev alan taşeronların iflasıyla birlikte onlara kiralama yapan kalıp ve iskele sistemleri şirketlerinin mallarına da haciz geliyor. 


İnşaatlarda kullanılan kalıp ve iskeleler birçok parçadan meydana geldiği için bir şase numarasına sahip değil. Kira sözleşmesi olmasına rağmen, iskeleleri kullanan taşeron şirketin batması halinde alacaklılar bu ürünlere el koyabiliyor. 


Sektör temsilcileri, birçok firmanın mağduriyetine yol açan bu durumun düzeltilmesi için Türk Ticaret Kanunu'nda şase numarası olmadan yapılan kiralamalar için düzenleme yapılmasını istiyor. Konuyla ilgili konuşan Kalıp ve İskeleciler Derneği (KALİSDER) Başkanı ve Urtim Kalıp ve İskele Sistemleri Yönetim Kurulu Başkam Serdar Urfalılar, son dönemde bu alanda kiralama yönteminin arttığma dikkat çekti. Her yıl şirketlerin cirolarındaki kiralama payının yüzde 50'ye yakın oranda arttığını ifade eden Urfalılar, kiralama yapanların genel olarak taşeron şirketler olduğunu söyledi. 


Şasi numarası sorun yaratıyor


Taşeronların her proje için yeni bir şirket kurduklarını ifade eden Urfalılar sözlerini şöyle sürdürdü: "Kalıp ve iskele sistemleri sektörünün Türkiye'deki cirosal büyüklüğü 400 milyon euro civarında... 

Devasa büyük bir projeyi gördüğü zaman bizim gibi firmalar heyecanlanıyor. Fakat taşeronlar sağlam olmayabiliyor. Ana yüklenici firmalar, taşeronlar için 'işimi yaparsa, yapar yapmazsa başka biri yapar' diye bakıyor. Sıkı bir bağlayıcılık yok. Taşeronlar genelde işin başında oluyor. Bu nedenle proje esnasında batabiliyor. Bizden kiralama yapmış, başka firmalardan satın alma yapmış, sağa sola çek vermiş pozisyonda oluyor bu batan firmalar. Battığında çeklerini icraya vermiş olan firmalar taşeronun malına mülküne el koyuyor. Bu sırada şantiyedeki ekipmanlara da haciz geliyor. Kiralık sözleşmemiz olduğunu beyan ediyoruz. Fakat 'bunlar taşeronun eski malzemeleri olabüir. Sizin sözleşmenizde ya da iskelelerde herhangi bir şase numarası yok' denilebiliyor. Bu yüzden biz kendi malımıza sahip çıkamıyoruz." '200 bin TL'lik ürünü zor kurtarabildik' Kendilerinin de bu şekilde bir sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Urfalılar, ana yükleniciyi devreye sokarak 200 bin liralık ürünlerini kurtarabildiklerini anlattı. Buna benzer 7-8 olay duyduğunu aktaran Urfalılar, ürünlerini geri alamayan firmaların olduğuna dikkat çekti. Urfalılar, çözüm için Türk Ticaret Kanunu'na şase numarasız malların kiralanmasıyla ilgili bir madde konulması gerektiğini kaydetti. 


Teminatlı çalışıyoruz, sorun yaşamıyoruz"


Sektörde kiralık sistemlerle ilgili sıkıntıların olduğunu fakat buna karşı kendi önlemlerini aldıklarını ifade eden K3 Kalıp iskele Sistemleri'nin ortağı Bülent Onur Kiter, teminatla kiralama yaptıklarını söyledi. Genel olarak kiralamayı çok fazla yapmadıklarını anlatan Kiter, "300 bin liralık malzemenin aylık kirası 30 bin. 

4 aydan daha uzun sürecek işlerde kiralama cazip olmuyor. Kiralama yaptığımızda malın fiyatı üzerinden teminat istiyoruz. Daha sonra malımıza haciz de gelse zarar etmiyoruz" dedi. 


Serkan Akıncı / Dünya





Geri Dön