15 / 05 / 2024

Tek bir ülkeden her ay 1 milyar dolarlık altın aldık!

Tek bir ülkeden her ay 1 milyar dolarlık altın aldık!

Türkiye’nin geçtiğimiz yıl cari işlemler açığının rekor oranda yükselmesinde başlıca faktörlerden biri olan “parasal olmayan altın” ithalatının yarıdan fazlasının tek bir ülkeden yapıldığı belirtildi.



10 yılda 118.7 milyar dolarlık altın

Son on yılda, Merkez Bankasında rezerv olarak tutulamayan “parasal olmayan altın” kaleminde Türkiye’nin ithalatının hızlandığı ve İsviçre ve BAE’nin en fazla ithalat yapılan başlıca iki ülke olduğu ortaya çıkıyor.

Tek bir ülkeden her ay 1 milyar dolarlık altın aldık!

Altın alımı neden İsviçre’den yapılıyor?

Küresel ekonomideki belirsizlik ortamı ve riskler sürerken, altının ABD ve İngiltere'de bulunan ticari depolardan talebin daha yüksek seyrettiği Asya'daki ülkelere satışların yükseldiği belirtiliyor. 2022’nin son aylarında Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yatırımcıların altın satışına yönelmeleri ile birlikte fiyatlar gerilemeye başlarken, düşük rakamlardan yararlanmak isteyen Asya’daki yatırımcıların ise altına talebinin arttığı görülüyor. Bu tercih, dünyanın en büyük rafine ve transit merkezi olan İsviçre’yi altın ticaretinde oldukça öne çıkarıyor. İsviçre diğer ülkelerden ithal ettiği altınları işleyip ihraç ederek bu sektörde öne çıkarken, diğer Batı ülkelerinde de benzer bir durum görülüyor; küresel planda altın Batı’dan Doğu’ya doğru akıyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön