Tekstil ihracatında şok düşüş! Türkiye yıllar sonra ilk defa ithalatçı konumuna düştü!
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, global talepteki daralmanın da etkisiyle sektör ihracatının 2023’ün ilk 8 ayında yüzde 12 daraldığını söyledi. Öksüz, istihdam kayıpları yaşanmaması için bir dizi tedbir alınması gerektiğini ifade etti.
Dahilde İşleme Rejimi'nde de (DİR) sınırlamaya gidilmesi gerektiğine vurgu yapan Öksüz, piyasa dengesinin bozulmaması amacıyla uygulamanın Türkiye'de üretimi olmayan ürün grupları için kullanılması gerektiğini aktardı.
“İTHALATÇI KONUMUNA DÜŞTÜK”
Dünya gazetesinin haberine göre, Texhibition İstanbul Kumaş ve Tekstil Aksesuarları Fuarı’nda sektöre yönelik açıklamalarda bulunan Öksüz, tekstil sektörünün uzun senelerin ardından geçen yıl dış ticaret açığı vererek ithalatçı konuma düştüğünü; bunun üretim üzerinde risk oluşturduğunu paylaştı. Tekstilin özellikle pamuk ipliği ürün grubunda ithalat baskısıyla karşı karşıya olduğunu bildiren Öksüz, "Türkiye’de pamuk ipliği ve kesik elyaf ipliği ek gümrük vergilerinde minimum korumaya sahip sektörler. Bu nedenle, pamuk ipliği ve kesik elyaf ipliğinde ek gümrük vergilerinin en az yüzde 20 olacak biçimde tekrar güncellenmesi lazım” dedi.
KAPASİTE KULLANIMI YÜZDE 50’YE GERİLEDİ
Öksüz'ün paylaştığı verilere göre, iplik sektöründe tesislerin kapasite kullanım oranları yüzde 50’ye düştü. Tekstil sektörü genel olarak da kapasite kullanım oranları yüzde 70 olup dünyanın en büyük 5’nci ihracatçısı konumundaki Türk tekstil sektörü, 2023’ün ilk 8 ayında global talepteki daralmanın da etkisiyle ihracatta yüzde 12 seviyesinde küçülme yaşadı. Tekstil ve hazırgiyim sektörleri toplamında ise daralma yüzde 8 oldu.
DİR'E SINIRLAMA TALEP EDİLDİ
Global çapta daralan talebin üreticileri ve ihracatçıları zora soktuğunu belirten Öksüz, bu çerçevede, Orta Vadeli Program’daki DİR’in tekrar değerlendirilmesi adımını önemli bulduklarını paylaştı. Öksüz, "DİR, Türkiye’de üretimi olmayan ürün grupları için kullanılmalı. Piyasa dengelerini bozacak bir biçimde kullanılmaması için Türkiye’de üretimi olan ürün gruplarında DİR uygulamasına sınırlama getirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz” şeklinde konuştu. Öksüz, bunun yanı sıra, Ticaret Bakanlığı’ndan özellikle Gümrük Birliği ve Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) üzerinden yapılan ticaret sapmalarını da iyi incelemelerini istediklerini belirtti.
Az önce açıklandı! Benzin, motorin ve LPG’de son dakika müjdesi!
Ehliyeti olanlar dikkat! Trafikte bir dönem sona eriyor! Amana dikkat! Canınız yanmasın!