02 / 05 / 2024

Tenkis davası nasıl açılır?

Tenkis davası nasıl açılır?

Tenkis davası, mirasa miras bırakan kişinin son yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuku Mahkemesi'nde açılıyor. Peki, tenkis davası nasıl açılır?



Tenkis davası nasıl açılır?

Mirasta saklı pay sahibi mirasçılar, murisin (miras bırakanın) tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini talep edebiliyor. 


Türk Medeni Kanunu 560. Maddesi hükmüne göre tenkis davası açılma hakkı mirasçılara tanınıyor. Söz konusu kanuna göre, miras bırakacak olan kişi sağlığında mal varlığı üzerinde tasarruf hakkına sahip oluyor. Ancak saklı pay oranında mirasçıların hakları da korunuyor. 


Miras bırakacak olan kişinin saklı pay oranını aşan şekilde tasarrufta bulunması durumunda mirasçılar tenkis davası açabiliyor.  Ölüme bağlı tasarruflarda örneğin ölünceye kadar bakma sözleşmelerinde, mirasçıların saklı paylarının aşılması gibi bir durum söz konusu ise bu saklı payı aşan oranlar tenkis davasına konu oluyor. Türk Medeni Kanunu 561. maddesinde murisin tasarruf edilebilir kısmı aşan kazandırmalarının tenkis davasına konu olacağı vurgulanıyor.


Tenkis davası, mirasa miras bırakan kişinin son yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuku Mahkemesi'nde açılıyor. Tenkis davası açılabilmesi için bir dilekçe ile başvurda bulunmak gerekiyor. İşte, tenkis davası dilekçesi!



… HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE




DAVACI                                :



VEKİLİ                                  :



DAVALI                                :



KONU                                    : Tenkis isteminden ibarettir.


AÇIKLAMALAR                 :



1- Muris; davalıya mirasından mal kaçırmak amacıyla … ada … pafta … parselde kayıtlı taşınmazı devretmiş ve tapuda ferağ işlemini davalı üzerine geçirmiştir. Müvekkil tarafından bu durum yeni öğrenilmiştir.


2- Taşınmaz … TL kıymetinde olmasına rağmen …TL ye tapuda satış gösterilmiştir. Bu işlem muvazaalıdır.


3- Müvekkilin muristen almaya hak kazandığı mahfuz hissesine tecavüz edilmiştir.


4- Söz konusu mağduriyetin giderilmesi için sayın Mahkemeye başvuru zorunlu hale gelmiştir.


HUKUKİ NEDENLER        : Türk Medeni Kanunu, HUMK ve sair ilgili mevzuat.


HUKUKİ DELİLLER          : Nüfus kayıtları,veraset ilamı, tanık beyanları,tapu kayıtları vs.


  yasal deliller.


SONUÇ VE İSTEM              : Müvekkile ait saklı payın tenkisi ile davalıdan tahsiline, yargılama giderleri ile ücreti vekaletin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini müvekkil adına saygıyla arz ve talep ederim. …/…/…


 


Davacı Vekili


Av.



Tenkis davası nerede açılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön