05 / 05 / 2024

Terekenin tasfiyesi nasıl yapılır?

Terekenin tasfiyesi nasıl yapılır?

Medeni Kanun gereğince, her mirasçı, mirası ret veya resmî deftere göre kabul edeceği yerde terekenin resmî tasfiyesini isteyebiliyor. Peki, terekenin tasfiyesi nasıl yapılır? İşte terekenin tasfiyesi işlemleri..



Terekenin tasfiyesi nasıl yapılır?

Tasfiye, alacaklılara, ortada kalan mal ve paradan paylarına düşen miktarın verilmesi olarak tanımlanıyor. Medeni Kanun gereğince, her mirasçı, mirası ret veya resmî deftere göre kabul edeceği yerde terekenin resmî tasfiyesini isteyebiliyor. 


Bu istem, birlikte mirasçı olanlardan birinin mirası kabul etmesi hâlinde dikkate alınmıyor. Resmî tasfiye hâlinde mirasçılar, terekenin borçlarından sorumlu olmazlar. 


Terekenin tasfiyesini aynı zamanda mirasçıların alacaklıları da isteyebiliyor. Mirasbırakanın alacaklarını elde edemeyeceklerinden inandırıcı sebeplerle kuşku duyan alacaklıları, istedikleri hâlde alacakları ödenmediği veya kendilerine güvence verilmediği takdirde, mirasbırakanın ölümünden ya da vasiyetnamenin açılmasından başlayarak üç ay içinde, terekenin resmî tasfiyesini isteyebilirler.


Aynı koşulların varlığı hâlinde vasiyet alacaklıları da, haklarının korunması için gerekli önlemlerin alınmasını isteyebilirler. Peki, terekenin tasfiyesi nasıl yapılır?


Resmî tasfiye, sulh mahkemesince veya atayacağı bir ya da birkaç tasfiye memuru tarafından yapılır. 


Resmî tasfiyeye terekenin defterinin düzenlenmesiyle başlanır ve aynı zamanda yapılacak ilânla mirasbırakanın alacaklılarından ve borçlularından, belirtilen süre içinde alacaklarını ve borçlarını bildirmeleri istenir. 


Terekenin daha önce resmî defteri düzenlenmiş ise resmî tasfiye bu deftere göre yapılır. 


Tasfiye memuru, göreviyle ilgili işlerini sulh mahkemesinin gözetim ve denetimi altında yürütür. Mirasçılar ve tereke alacaklıları, sulh mahkemesine, tasfiye memuru tarafından yapılan veya tasarlanan işlemlerden dolayı bunu öğrendikleri tarihten başlayarak yedi gün içinde yazılı olarak şikâyette bulunabilirler.


Terekenin tasfiyesi dilekçe örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön