27 / 04 / 2024

'TL'deki hızlı değer kaybının sürmesi büyük bir risk'

'TL'deki hızlı değer kaybının sürmesi büyük bir risk'

Türk lirasındaki geder kaybının cari açık özellikle de kısa vadeli borçların ödenmesi açısından büyük bir risk oluşturduğunu belirten EBRD Başekonomisti Roger Kelly, kısa vadeli dış borcunu 180 milyar dolar olduğunu MB'nin rezervinin ise 15 milyar dolar olduğuna dikkat çekti.



FED'in faiz artırımı Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı sonrasında rekorlar kırarar hızla değer kaybeden Türk Lirası bugün dolar karşısında 18,54 liraya kadar geriledi. Türk lirasındaki bu gerilemenin kısa vadeli dış borç için büyük bir risk oluşturduğunu belirten Ekonomist Roger Kelly, Türk Lirası'ndaki değer kaybıyla ilgili Türkiye'yi uyardı.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) Bölge Başekonomisti olan Roger Kelly, Bloomberg HT'e Türkiye ekonomisine dair değerlendirmelerde bulundu. Kelly, Türk Lirası'nın değer kaybetmeye devam etmesinin yüksek bir ihtimal olduğunu anlatarak yüzde 80'in üzerindeki enflasyonu ve cari açığa dikkat çekti. Kelly, negatif reel politika faizi olduğunu belirterek, enflasyon, cari açık, negatif faiz ve politik ortamın Türk Lirası üzerinde baskı yarattığını söyledi. "Türk Lirası daha da değer kaybı yaşarsa bunun tabii ki telafi edilmesi gerekir ve kamu finansmanı bundan oldukça olumsuz etkilenebilir” diye konuştu.

"TL'nin değer kaybı çok büyük bir risk"


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön