10 / 05 / 2024

'TL'deki hızlı değer kaybının sürmesi büyük bir risk'

'TL'deki hızlı değer kaybının sürmesi büyük bir risk'

Türk lirasındaki geder kaybının cari açık özellikle de kısa vadeli borçların ödenmesi açısından büyük bir risk oluşturduğunu belirten EBRD Başekonomisti Roger Kelly, kısa vadeli dış borcunu 180 milyar dolar olduğunu MB'nin rezervinin ise 15 milyar dolar olduğuna dikkat çekti.



Türkiye'nin kısa vadeli dış borcunun önemli bir risk teşkil ettiğini dile getiren Kelly, ödemeler dengesinde sorunlar olduğunu Türkiye'nin kısa vadeli dış borcunun 180 milyar dolar olduğunu ve bu rakamın bir haylı yüksek olduğunu ifade etti. Kelly, "Ödemeler dengesine baktığımız zaman kısa vadeli dış borç yaklaşık olarak 180 milyar dolar. Baktığımız zaman da 15 milyar dolar bir rezerv var. Türk lirasındaki değer kaybı çok büyük bir risk olacaktır” şeklinde konuştu.

Avrupa Türkiye için Rusya'dan daha önemli

Türkiye'nin gerçekleştirdiği ihracatta Avrupa'nın Rusya'dan daha önemli bir büyüklükte olduğunu belirten Kelly, "Türkiye ihracatının yüzde 40’ını Avrupa’ya yapıyor. Avrupa ekonomisinde aşağı yönlü bir gidiş olursa bu doğrudan Türkiye’nin ihracatını etkiler. Bu da makro ekonomik dengesizlik yaratabilir. Türkiye ihracatının yüzde 4’ü Rusya’ya yapılıyor. Bu, büyük bir oran değil. Rusya ile olan ticaretin artması Batı ile olan ilişkileri zorlayabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Büyüme tüketim nedeniyle artıyor

EBRD, Türkiye'ye dair bu yılki büyüme beklentisini yüzde 2'den 4,5'a çıkarmış, 2023 büyüme tahminini ise değiştirmeyerek yüzde 3.5'ta tuttu. Büyüme beklentilerini de değerlendiren Kelly, "2022 tahmininde değişiklik yapılmasının sebebi tüketimin seyri. Enflasyon yüzde 80 olmasına rağmen insanlar harcama yapmaya devam ediyor. Bunu önden yüklemeli tüketim olarak görüyoruz. Hükümet de hane halkı satın alma gücünü desteklemeye çalışıyor" diye konuştu.

Euro resmen eriyor! Avrupa Merkez Bankası açıkladı! Son dakika euro kuru

Merkez Bankası açıkladı 135 milyar dolara dayandı

IMF'den AB'ye zehir zemberek uyarı

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön