14 / 05 / 2024

TOKİ'nin 188 bin konutu depremde yıkılmadı! TOKİ Başkanı binaların nasıl yapıldığını açıkladı!

TOKİ'nin 188 bin konutu depremde yıkılmadı! TOKİ Başkanı binaların nasıl yapıldığını açıkladı!

Asrın felaketi olarak belirtilen depremde 1 ay geride kaldı. Bölgede TOKİ konutlarının ayakta kalması oldukça dikkat çekti. Peki deprem bölgesindeki TOKİ konutları nasıl sağlam kaldı? TOKİ Başkanı Ömer Bulut tek tek anlattı...



CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk tüm detayları anlatan TOKİ Başkanı Ömer Bulut açıklamasında 11 şehirde 188 bine yakın TOKİ konutu olduğunu ve bunlarda önemli yapısal hasar meydana gelmediğini söyleyerek, "Dolayısıyla herhangi bir can kaybımız da olmadı. Bizim binalar ayakta dururken, diğer binalarda hasar olması bizi üzdü." dedi. 

Yaptığı açıklamada 99 yönetmeliğinden önceki yapılar olduğu ve düz demirlerin kullanıldığını gördüklerini söyleyen TOKİ Başkanı Ömer Bulut, TOKİ binalarının sağlamlığı ile beraber tünel kalıp sisteminin de gündeme geldiğini söyledi. 

TOKİ nin 188 bin konutu depremde yıkılmadı! TOKİ Başkanı binaların nasıl yapıldığını açıkladı!

Açıklamasında perde betonun binaların yıkılmasına engel olduğunu söyleyen TOKİ Başkanı Ömer Bulut, "Taşıyıcı elemanlar dediğimiz binayı ayakta tutan düşey elemanlarla beraber yatay taşıyıcılar da var ağırlık olarak radye temel dediğimiz temele deprem yükünü aktaracak elemanlar bizim kolon ve perdelerden oluşuyor. Yalnızca perdelerden oluşuyor gibi gözükebilir ama aksın tamamı tünelin parçası." dedi.

Tünel kalıbın en önemli özelliklerinden bir tanesinin de kalıbın hızlı çıkması olduğunu söyleyen Ömer Bulut, Beton döküldüğü zaman tam bütünlüğün sağlanması açısından vibrasyona tabi tutulduğunu söyledi.


Geri Dön