15 / 05 / 2024

TOKİ'nin 188 bin konutu depremde yıkılmadı! TOKİ Başkanı binaların nasıl yapıldığını açıkladı!

TOKİ'nin 188 bin konutu depremde yıkılmadı! TOKİ Başkanı binaların nasıl yapıldığını açıkladı!

Asrın felaketi olarak belirtilen depremde 1 ay geride kaldı. Bölgede TOKİ konutlarının ayakta kalması oldukça dikkat çekti. Peki deprem bölgesindeki TOKİ konutları nasıl sağlam kaldı? TOKİ Başkanı Ömer Bulut tek tek anlattı...



Ağırlıklı olarak tünel kalıp sistemi kullanacaklarını söyleyen Ömer Bulut, "Tünel kalıpla çözemediğiniz durumlarda ise çerçeve sistemler kullanacağız. Biz rezerv alanlardan başladık. Eski şehir merkezlerin tasarımı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ayrı bir ekiple yapılıyor. Her konunun uzmanından ekipler var." dedi.

Kent merkezlerinde eskideki tarihi bugüne taşıyacak olan yapılardan dolayı orada mimari tasarımdan kaynaklı tünel kalıbın dışında çerçeve sistemlerini kullanacaklarını söyleyen Ömer Bulut, çerçeve sistemlerin depreme dayanıklı yapıların yapılabileceği bir sistem olduğunu söyledi.

TOKİ nin 188 bin konutu depremde yıkılmadı! TOKİ Başkanı binaların nasıl yapıldığını açıkladı!

Açıklamasında "Binamız radye temelli diye söylerler ya yalnızca radye temel yeterli değil, radye temele yük taşıyacak diğer taşıcıyı birimlerinin de doğru inşa edilmesi gerek" diyen TOKİ Başkanı Ömer Bulut, "Yoksa iki katı kesilmiş, yapı üzerine çökmüş, belki binanın temeli sağlam ama taşıcıyı sistemin üst katlarındaki işçilik hatası çökmeyi meydana getirebiliyor." dedi.

Tünel kalıpta bunun riskininin azaldığını çünkü hepsinin taşıyıcı olduğunu söyleyen Ömer Bulut, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının konutlarının ağırlıklı olarak yüzde 80-90'ı tünel kalıpla yapıldığını ve tünel kalıbın maliyetler açısından kullanılan beton ve demir miktarı açısından maliyeti artırıcı unsur olduğunu dile getirdi.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, deprem bölgesindeyiz diyerek, tasarımların da deprem bölgesine uygun olması gerektiğini söyledi.

1 SENEDE NASIL YETİŞECEK DİYENLER VAR, YETİŞİR Mİ? 

1 ayda bitirelim dedikleri zaman hepsini bitiremeyecekleri için burada binlerce bloktan bahsettiklerini söyleyen TOKİ Başkanı Ömer Bulut, 1 yıl içerisinde teslim edeceklerini ama 6 aydan itibaren teslim edecekleri yerler olacağını da söyledi.

TOKİ evleri neden yıkılmıyor?

TOKİ Mart ayı kuraları peş peşe çekiliyor! TOKİ kura sonucu nasıl öğrenilir? TOKİ'ye başvuranlar şimdi bakın!

TOKİ Diyarbakır 2023 projesi için beklenen tarih geldi! 132 yeni konutu sakın kaçırmayın!


Geri Dön