07 / 07 / 2024

TOKİ'nin 2002 ile 2022 yılları arasındaki konut projeleri Meclis gündemine taşındı!

TOKİ'nin 2002 ile 2022 yılları arasındaki konut projeleri Meclis gündemine taşındı!

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, TOKİ tarafından yürütülen konut projelerine dair çeşitli verilere ilişkin soru önergesi verdi. İşte o soru önergesinin detayları...



CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, TOKİ tarafından yürütülen konut projelerine dair çeşitli verilere ilişkin olarak verdiği soru önergesine "Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakam Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla." ifadelerini kullanarak başladı. 

Artan inşaat maliyetleri enflasyon, kur ve faizlerle ilgili gelişmeler karşısında satılık ve kiralık konut fiyatlarında da hızlı bir artış yaşandığının altını çizen Suzan Şahin, "Konut Fiyatları Endeksi'ne göre konut fiyatları bir önceki yıla göre 160,6 oranında, TÜİK inşaat maliyetleri verilerine göre ise inşaat maliyetleri 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki yıla aya göre yüzde 6,46, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 114,47 oranında artış göstermiştir" şeklinde konuştu. 

TOKİ nin 2002 ile 2022 yılları arasındaki konut projeleri Meclis gündemine taşındı!

"Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 'yüzyılın projesi' olarak ifade edilen ve barınma sorununa bir çözüm olarak sunulan ilk defa ev sahibi olacaklar için başvuruya açılan 250 bin sosyal konut projesinin duyurusu Eylül ayında yapılmış ve bu konuda başvurular başlamıştır" ifadelerini kullanan Suzan Şahin, hak sahiplerinin konutlarına ait kalan borç bakiyesi ve aylık taksitlerin her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki defa, bir önceki 6 aylık dönemindeki memur maaş artış oranı dikkate alınarak İdarece tespit edilen oranda arttırılacağı bilgisinin verildiğine dikkat çekti. 

TOKİ nin 2002 ile 2022 yılları arasındaki konut projeleri Meclis gündemine taşındı!

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin'in TOKİ tarafından yürütülen konut projelerine dair çeşitli verilere ilişkin yönelttiği sorular şu şekilde: 

1. TOKÎ tarafından 2002-2022 yılları arasında yapılan konut sayısı nedir? Bunların kaçı hak sahiplerine verilmiştir, kaçı tamamlanamamıştır?

2. 2002-2022 yılları arasında TOKİ tarafından kaç lüks konut yapılmıştır? Dar gelirliler için kaç konut yapılmıştır?

3. TOKİ tarafından inşa edilen konutların Bakanlık personeli ve yakınları tarafından hak kazamlan kişi sayısı nedir?

4. Bugüne kadar TOKİ tarafından yapılması vaat edilen konutların kaçı tamamlanmış, kaçı hak sahiplerine teslim edilmiştir? Teslim edilmeyen konut var mıdır? Varsa ne kadardır ve hangi gerekçelerle teslim edilmemiştir?

5. Taksitleri ödeyemediği için konut hakkı elinden alınan kişi sayısı nedir?

6. TOKİ tarafından başvurusu devam eden ilk evim sosyal konut projesinde taksitlerde öngörülen yıllık artışlar enflasyon ve inşaat maliyetleri göz önüne alındığında konutların başlangıç maliyetini arttırmayacak mıdır? Bu durum hak sahibi olanların giderek artan miktarda taksit ödemeleri ile sonuçlanmayacak mıdır? Hak sahipleri için taksitlerin sabitlenmesi konusunda bir çalışma var mıdır?

7. TOKİ üzerine kayıtlı araç sayısı nedir? Bu araçların kaçı hacizlidir? Haciz gerekçesi nedir?

8. TOKİ aleyhine açılan dava sayısı nedir? Dava konuları nelerdir?

9. 2002-2022 yılları arasında TOKİ'ye açılan davalar sonucımda kaç kişiye hangi gerekçelerle ödeme yapılmıştır? Ödeme yapılmayan kişi sayısı nedir?

10. TOKİ hakkında kesinleşen kaç mahkeme kararı vardır? Bu mahkeme kararları sonucunda kaçında tazminat ödenmediği için faiz işletilmektedir? Bu faizlerden dolayı TOKİ'nin kamu zararı ne kadardır?

11. TOKİ'nin hangi bankalardaki hesaplarının kaçı rehinli, kaçı hacizlidir?

TOKİ'den İzmirli depremzedeler için 2 yılda 2 bin 245 yeni konut!

TOKİ'ye 2023 bütçesinden 11.3 milyar TL kaynak ayrıldı! 

TOKİ peşinat ödenmezse ne olur?


Geri Dön