23 / 11 / 2024
fuzul

Trampa akdi!

Trampa akdi!

Trampa akdi; taraflardan birinin diğer tarafa bir veya birkaç şeyin teslim ve mülkiyetini geçirmeyi, diğer taraftan aynı şekilde başka bir veya birkaç şeyin teslim ve mülkiyetini geçirmeyi taahhüt etmesi karşılığında borçlandığı bir sözleşmedir...





Trampa ile satış sözleşmesi, unsurları ve hukuki nitelikleri itibariyle birbirlerine benziyor. Ancak bu iki çeşit sözleşme arasında birtakım farklar da bulunuyor. Bu farkları şöyle açıklamak daha doğru olacaktır:


Trampa akdi; taraflardan birinin diğer tarafa bir veya birkaç şeyin teslim ve mülkiyetini geçirmeyi, diğer taraftan aynı şekilde başka bir veya birkaç şeyin teslim ve mülkiyetini geçirmeyi taahhüt etmesi karşılığında borçlandığı bir sözleşmedir.


Trampada malın karşılığı para değil, başka bir mal oluyor. Başka bir anlatımla trampa, malın malla değiştirilmesi anlamına geliyor. Bu hususta, trampa ile satım sözleşmesi arasındaki farkı ortaya çıkarıyor. Yani satım sözleşmesinde para vardır, trampada ise para yoktur.


Temlike konu olan her hak ve mal, trampanın da konusu oluyor. Trampa akdinde önemli olan husus, değerler arasındaki denkliğin sağlanmasıdır.


Trampadaki değerler arasındaki eşitsizlik, çoğu kere ödenen bir miktar parayla giderilebiliyor. Bu ilişki, taraflar arasında kaldığı için, akdin niteliği ve netice itibariyle hukuki geçerliliği açısından dış bir etken olmuyor.


Trampanın konusu gayrimenkul ise bunlar arasındaki değer eşitliğini sağlamak için trampa konusu malların malikleri karar veriyor. Bu konuya Tapu Sicil Müdürünün müdahale etmesi söz konusu olmuyor.


BK’nın 232. maddesinin, birinci cümlesinde, trampanın satım hükümlerine tabi olacağı belirtiliyor. Bu doğrultuda satım akdine ilişkin hükümler, trampa akdinde de uygulanabiliyor. Örneğin; satım akdi resmi şekilde yapılıyorsa, trampa da resmi şekilde yapılacaktır.


Trampa akdi, niteliği itibariyle, mülkiyeti geçirme borcu yükleyen akit türlerinden olmakla birlikte, bu yönüyle satım akdine de benzerlik gösteriyor. Çünkü trampa, akdin her iki tarafına da borç yüklüyor. Tarafların yüklendiği borç, değiştirilen eşya menkul ise zilyedliğin teslimi, gayrimenkul ise tapu siciline tescil suretiyle mülkiyetinin devrini sağlamaktır.


Trampa işlemi için aşağıda sayılan belgelerin Tapu Sicil Müdürlüğü’ne verilmesi gerekiyor:

1- Trampası yapılacak taşınmaz mallara ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya maliklerin sözlü beyanı,

2- Trampa yapacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,

3- Trampa yapanların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları,

4- Akitte taraflardan biri veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi, kayyım) ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge,

5. Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.



Tapuda trampa nasıl yapılır?
Trampa anlamı nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön