05 / 05 / 2024

Tüm bankalarda kredi kullanımında bir kısıtlama var

Tüm bankalarda kredi kullanımında bir kısıtlama var

Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Bloomberg HT’de yaptığı açıklamada finansmana erişim, nakit akışı ve kredi kullanımı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, tüm bankalarda, kredi kullanımında kısıtlamalar olduğunu vurguladı.



BANKALARIN KONUT VE TÜKETİCİ KREDİLERİNDE YENİ DÜZENLEME

Öte yandan ihtiyaç kredisi ve konut kredileri için Ticaret Bakanlığınca flaş bir hamlede bulunuldu. Ticaret Kanunu’nda yapılan bir değişiklik ile bankaların konut ve tüketici kredilerinde vatandaşların sigortaya mecbur kılmasının önüne geçilecek.

Alınan karar ile vatandaşa sigortalı ve sigortasız olarak iki ayrı sözleşme teklifi hazırlayacak. Tüketiciler, kredi aldıkları banka veya diğer finans kuruluşlarıyla bağlantısı olmaksızın istedikleri bir başka sigorta şirketinden de sigorta kullanabilecek.

Bazı bankaların bu uygulamaya karar verilmeden çok daha öncesinde geçtiği öğrenilirken, kredi sözleşmelerinde faiz oranlarıyla da ilgili kritik bir detay ortaya çıktı. Hayat sigortasından yararlanmak isteyen veya istemeyen vatandaşlar farklı bir faiz oranlarıyla karşı karşıya kaldı. Sigorta yaptırmak istemeyenlere daha yüksek faiz oranlarından teklif verilirken, hayat sigortası yaptıranlara ise daha düşük oran teklif edildiği iddia edildi.

Tüketici Kredileri Yönetmeliği’ndeki çok kritik değişikliklerden biri de kredi kartı, kredili mevduat hesabı gibi belirsiz süreli kredi sözleşmelerine yapılan değişken faiz oranlarıyla ilgili oldu. Buna göre bunlarda faiz oranlarının yükselmesi durumunda, tüketiciye 30 gün öncesinden yazılı olarak bildirim yapılacak. Bu bildirimde, yeni faiz oranının yürürlüğe konmasından sonra yapılacak ödemelerin tutarı, sayısı ile aralıklarının değişmesine ilişkin ayrıntılar da yer alacak. Yeni faiz oranı geriye dönük uygulanamayacak.  

Hazır giyimde karanlık tablo: müşteriler bir bir kaçıyor

 Acil faiz hamlesi için düğmeye basıldı

Apple'dan izin çıktı: 2,3 milyar dolarlık piyasa değeri var!  

Hisse değeri yüzde 237 arttı! Açıklama geldi neler oluyor?

Bitcoinde en kötü senaryo için tarih verdi

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön