23 / 12 / 2024

Türk Boğazları'ndan alınan geçiş ücretlerinde yeni düzenleme: Gemilerden net ton başına 4,42 dolar alınacak

Türk Boğazları'ndan alınan geçiş ücretlerinde yeni düzenleme: Gemilerden net ton başına 4,42 dolar alınacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazları'ndan herhangi bir limana uğramadan geçecek olan gemilerden alınacak ücretlerin yeniden düzenlendiğini duyurdu. İşte detaylar...



Bakan Uraloğlu'nun Açıklamaları

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapılan güncellemeyi duyururken, Türk Boğazları'ndan alınan ücretlerdeki değişikliğin ülkeye döviz girişini artırıcı bir etkisi olduğunu vurguladı. Bakan Uraloğlu, yapılan düzenlemenin Türkiye'nin deniz ticaretinde rekabetçi bir konumda kalmasına ve ekonomisine olumlu katkı sağlamasına yardımcı olacağını belirtti. Ayrıca, bu güncellemenin Montrö Antlaşması'na tamamen uygun olduğunu da ifade etti.

Montrö Sözleşmesine göre Türk Boğazları'ndan uğraksız geçecek gemilerden sağlık denetimi hizmeti, fener hizmeti ve tahlisiye hizmeti olmak üzere 3 kalem üzerinden ücret alındığını belirten Bakan Uraloğlu, “Ücretler hesaplanırken gemilerin net tonajı (NRT) dikkate alınıyor. Birim olarak da “Altın Frank” esas alınıyor. Geçtiğimiz seneye kadar bu fiyatlar sabit tutuluyordu. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile artık bu fiyatları her yıl güncelleyeceğiz” açıklamasında bulundu.

Son fiyat güncellemesiyle alakalı bir örnek paylaşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ”10 bin net tonajlı bir gemiyi düşünürsek; 7 Ekim 2022 yılından önce fener, tahlisiye ve sağlık hizmetleri kalemlerinden bir gemi toplam 3 bin 240 dolar ücret ödemesi yapıyordu. Bu ücret ilk fiyat düzenlemesi yapılan 2022 Ekim ayında 16 bin 393 dolara çıkartıldı. 1 Temmuz’da geçilecek yeni tarife ile ise 10 bin ton net tonajlı bir gemi 17 bin 760 dolar ödemek durumunda kalacak. Yapılan bu artışla ülkeye döviz girişini yükseltecek tarihi bir adım atıyoruz” ifadelerini kullandı.


Deniz Ticaretinin Desteklenmesi

Türkiye, Türk Boğazları'nın güvenli ve etkin bir şekilde işleyişini sağlamak için sürekli olarak düzenlemeler yapmaktadır. Bu güncellemeyle birlikte, deniz ticaretinin desteklenmesi ve Türk Boğazları'nın kullanımının daha verimli hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Geçiş ücretlerinde yapılan bu düzenleme, Türkiye'nin deniz ticaretine olan ilgisini artırarak ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi hedeflemektedir.

İstanbul Havalimanı'nda 'Şampiyonlar Ligi Finali' rekoru

Bayram tatili 9 güne çıktı! Fiyatlar yüzde 94 arttı; tatil süreleri kısaldı

Antalya'ya turist akını: Hava yoluyla gelen kişi sayısı 4 milyonu geçti


Geri Dön