Türkiye-BAE ekonomik ilişkilerinde yeni dönem resmen başladı!
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması, iç onay süreçlerinin sona ermesinden sonra bugünden itibaren (1 Eylül) devreye girecek. Söz konusu anlaşma ile beraber iki ülke ekonomik ilişkilerinde yeni döneme geçilecek.
Türkiye ve BAE arasındaki Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al-Nahyan'ın video konferans yöntemiyle katılım sağladığı törenle, BAE'nin başkenti Abu Dabi'de 3 Mart tarihinde imzalandı.
İç onay sürecinin ardından 27 Nisan tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan anlaşma, bugünden itibaren de resmen yürürlüğe girecek.
ANLAŞMA İLE İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEMİN TEMELLERİ DE ATILMIŞ OLACAK.
Bu doğrultuda, sadece mal ticaretini değil, ticari ve ekonomik ilişkilerin tüm tamamlayıcı unsurlarını kapsayan anlaşmayla yüksek katma değerli hizmet sektörlerinin gelişimine olanak verilmesi, yatırım süreçlerinin kolay hale getirilmesi, verimli uygulamalar ve iş birlikleriyle ekonomik öngörülebilirliği artırarak iki ülke arasında ticaretin ve yatırımın teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Anlaşmayla mal ticaretinde pazara giriş çerçevesinde tüm tarife satırlarının yüzde 80'i taraflarca taviz kapsamına alınırken Türkiye'nin global bağlamda rekabetçi noktada yer aldığı otomotiv, beyaz eşya, petrokimya ürünleri, tekstil ve halı, ayakkabı üretimi, plastik ürünleri ile makineler ve farklı elektronik cihazlar öncelikli olmak üzere birçok sektörde önemli kazanımlar sağlandı.
Anlaşmanın, ikili ticaret hacmi ve karşılıklı yatırımları maksimum düzeye çıkararak, iki ülkenin beklentileri ve menfaatleri kapsamında güçlü bir enstrüman olacağı tahmin ediliyor. Buna göre, 10 milyar dolar bandındaki iki ülke ticaret hacminin beş sene içinde 25 milyar dolara çıkarılması amaçlanıyor.
TÜM KÖRFEZ ÜLKELERİYLE TİCARET ARTACAK
Bahsi geçen anlaşma özellikle bölge ülkeleriyle yapılan iş birlikleri ve Türkiye için doğrudan bu ülkelerle ve yeni kurulacak iş birlikleriyle 3’ncü ülkelere ilişkin açılımlar sağlanması bakımından ayrıca önem taşıyor.
Mal ticaretinin yanında hizmet ticareti, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ticaretlerini kolay hale getirecek tedbirler, kamu alımları, fikri mülkiyet hakları, ticaret önlemleri ve diğer düzenleyici kuralları barındıran anlaşma, ikili ticaret hacminin yükseltilmesini, ortak yatırımlar ve projelerin geliştirilmesini teşvik ederek büyümeye ve istihdama da pozitif anlamda katkı sağlayacak.
Eylül ayında doğal gaza zam gelecek mi? BOTAŞ resmen açıklandı!